IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на юли ЧБТР е одобрила заеми за над 418 млн. евро в България

За миналата година портфолиото на банката е нараснало с близо 12% до над 2 млрд. евро

13:36 | 30.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

До края на юли 2021 г. Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) е одобрила за България 15 операции за финансиране за над 418 млн. евро. Подписаните договори са 14 за почти 400 млн. евро. От тях вече са отпуснати 254,4 млн. евро. За сравнение, отпуснатите пари до края на юли 2018 г. са в размер на 97 млн. евро, което означава, че за три години банката е отпуснала за различни проекти 157,4 млн. евро. Това стана ясно по време на конференция в Гърция, организирана от кредитната институция.

За миналата година портфолиото на ЧБТР е нараснало с 11,8% до над 2 млрд. евро. През 2020 г. Бордът на директорите е одобрил 22 нови операции за 771,4 млн. евро, а банката е подписала 20 договора за заеми за 624 млн. евро.

Финансовата институция планира до края на 2022 г. да увеличи своето портфолио с около 12% на годишна база, като в края на следващата година то трябва да достигне 2,5 млрд. евро. Очаква се до края на 2030 г. портфолиото да достигне 4 млрд. евро.

б3 б3

Президентът на банката Дмитри Панкин обясни, че като зависима финансова институция ЧБТР набира част от нужните средства от международните пазари, а за тази година вече има решение за увеличение на капитала на банката с още 250 млн. евро. По думите му ниските лихви на международните пазари са били благоприятни през 2020 г. и банката е успяла да изтегли ресурс от 1 млрд. евро при много добри условия.

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) е международна финансова институция на страните-участнички в Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС). Основана е от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна, с цел да подпомага икономическото развитие на страните от региона. Общият размер на финансирането, предоставено на региона за 2020 г., възлиза на около 845 млн. евро.

Тя предоставя финансиране на проекти в областта на търговско финансиране за насърчаване на износа, стимулиране на малките и средни предприятия, преустройство и модернизация на енергийния сектор, модернизация на телекомуникациите и транспортния сектор, развитие на финансовия сектор, както и за повишаване на потенциала за развитие на производствения и аграрния сектор. ЧБТР не инвестира в дейности за хазарт, тютюн, алкохол, военна промишленост. Също така банката не се занимава и със стартиращи фирми, както и рефинансирания и придобивания, защото те не се отразяват в развитието и подпомагането на икономиката.

Уставният капитал на банката е 3,45 млрд. евро. За 2020 г. нетната печалба възлиза на 14,2 млн. евро, което е ръст от почти 12% спрямо 2019 г.

Финансовата институция има дългосрочен кредитен рейтинг “A-” от  Standard and Poor's и “A2” от Moody's. Важно е да отбележим, че той е по-висок от банките, които присъстват в България, тъй като е надправителствена структура.

Българското дялово участие в уставния капитал на банката е в размер на 13,5%, или 270 хил. акции, което прави страната ни един от големите акционери в институцията Подобно е и участието на страни като Румъния и Украйна. Над това участие са големите страни членки Русия, Турция, Гърция с 16,5%.

б1 б1

Страната ни обаче заема само едва 7,5% от кредитното портофолио. Институцията разполага с „балансирано“ портфолио в България, както се изрази директорът на финансовата институция Дмитрий Панкин, но сякаш интересът на бизнеса и държавата е насечен по-активно към Българската банка за развитие. Причината вероятно се крие в това, че ЧБТР не може да бъде особено гъвкава. Заемите, които банката предоставя на частни компании, могат да достигнат до 83 млн. евро. Долният праг е 5 млн. евро, но обикновено финансирането е за над 10 млн. евро.

б2 б2

"Обичайното финансиране е между 10 и 50 млн. евро. Когато проектът е публичен, с някаква форма на държавна гаранция, този размер може да бъде много по-голям, около 160 млн. евро", обясни пред Investor.bg Весела Маргаритова, старши банкер на ЧБТР за промишлеността, транспорта и туризма.

Ивайло Московски, вицепрезидент „Операции“ на Черноморската банка за търговия и развитие, уточни още, че банката трудно би могла да се конкурира с условията на обикновените търговски банки, когато става дума за заеми под 10 млн. евро. Предимството е, че тя е изключително подходяща за регионални играчи - компании, които оперират в няколко страни и могат с един кредит да покрият нуждите си в тези няколко страни, обясни още той.

Припомняме още, че ЧТРБ осигури тази година кредит от 50 млн. евро за концесионера на Летище София "СОФ Кънект". Първоначалната одобрена сума бе 83 млн. евро, но след включването на други финансови институции отпуснатият заем възлиза на 55 млн. евро, от които почти 50 млн. евро вече са изплатени. Предстои последният транш от 5 млн. евро, който се очаква скоро. 

Финансовата институция е и част от банковия консорциум, осигурил външното финансиране (синдикиран заем) на „Еврохолд България" за покупката на седемте дружества на CEZ Group.

В момента предстои финализиране на обща програма с Националния гаранционен фонд за издаване на гаранции за 22 млн. евро. Програмата е насочена към малки и средни предприятия и е част от анонсираното в края на миналата година солидно пренасочване на средства за борба с последиците от кризата.

Иначе по план у нас Черноморската банка приоритетно финансира експортно ориентирани дейности, както и инфраструктурни и енергийни проекти, като в момента се стреми да разширява финансовата си дейност в България по линия на малките и средни предприятия и селскостопанския сектор. Любопитно е обаче, че ББР и ЧБТР не работят заедно, въпреки че добре биха се допълнили в борбата с последиците от пандемията.

От ръководството на Черноморската банка обясниха, че редовно правят опит за контакти с ББР, особено в последната година и половина, но ответна реакция липсва. На сайта на ББР пък има информация, че от 2016 г. двете финансови институции разширяват сътрудничеството си и ще обменят ноу-хау и добри практики. Подписан е дори мемомрандум. Повече информация за съвместни проекти обаче липсва.

Други проекти на банката в България

Черноморската банка за търговия и развитие и Пощенска банка предоставиха съвместно 58,3 млн. евро за изграждането на първия хотел Marriott в София през 2018 г. ЧБТР, която действа като посредник по сделката, предоставя 32 млн. евро, а делът на Пощенска банка възлиза на 26,3 млн. евро. Общата стойност на проекта е 100 млн. евро. Срокът на заема, който ЧБТР отпуска на I Tower Development, е 12 години.

Миналата година банката отпусна 35 млн. евро заем за търговско финансиране на най-големия производител на растителни масла в България - "Олива". Финансирането е част от синдикиран заем на стойност 90 млн. евро, предоставен от група международни търговски банки с водещ мениджър BNP Paribas Suisse.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още