IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Еврохолд" финализира покупката на активите на CEZ у нас за 335 млн. евро

Част от сделката се финансира със собствени средства, набрани през фондовата борса

18:50 | 27.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Еврохолд България" финализира сделката за покупката на седемте дружества на CEZ Group у нас на стойност 335 млн. евро, съобщават от дружеството. Сделката се реализира от дружеството Eastern European Electric Company, което е 100% собственост на Еврохолд.

"Еврохолд" финансира покупката чрез своето подразделение "Евро-Финанс" чрез комбинация от собствени средства, набрани чрез увеличение на капитала и публично предлагане на акции на БФБ, както и чрез външно финансиране, което включва и синдикиран заем, в който водещ мениджър е J.P. Morgan.

Другите участници в банковия консорциум са Bank of China Luxembourg, Райфайзенбанк Интернешънъл, Райфайзенбанк България и Уникредит Булбанк, които са поематели и упълномощени водещи мениджъри, както и Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), банка ДСК, Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР) и банка ОТП, които са упълномощени водещи мениджъри. Водещи мениджъри са Юробанк България, Международната инвестиционна банка (МИБ) и Обединена българска банка (ОББ).

В резултат на трансакцията "Еврохолд" става собственик на 67% от капитала на "ЧЕЗ Разпределение България" и на "ЧЕЗ Електро България", както и на 100% от капитала на "ЧЕЗ Трейд България", компанията за услуги "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичния парк на компанията в Орешец и дружеството за производство на електроенергия от биомаса. Всички тези компании са обединени в структурата на "ЧЕЗ България", която управлява дейността им и също ще бъде собственост на "Еврохолд".

Предстои задължителното търгово предложение към миноритарните акционери в две от дружествата, припомня председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов. След интегрирането на активите на CEZ Group в структурата на дружеството ще бъде разработена инвестиционна програма, фокусирана върху подобряването на обслужването на клиентите, обновяване и поддръжка на мрежата, иновации, дигитализация и т.н.

След покупката "Еврохолд" ще фокусира дейността си в две насоки - застраховане и енергетика, уточнява още Христов.

Част от мениджърския екип на ЧЕЗ България ще бъде запазен, посочват от компанията, но и ще бъдат привлечени експерти с дългогодишен опит в енергетиката в Източна Европа. От компанията засега не споделят конкретни имена.

С днешното съобщение беше сложен краят на сагата за продажбата на активите на CEZ Group в България, която продължи няколко години. Първоначално компанията беше избрала да продаде дружествата си на българската "Инерком", собственост на Гинка Върбакова. 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обаче видя проблем в тази сделка, тъй като и двете страни имат централи за производство на електроенергия от възобновяеми източници. В крайна сметка наскоро Върховният административен съд (ВАС) отбеляза, че това решение е незаконосъобразно и върна преписката за преразглеждане на антимонополния орган.

"Еврохолд" също не успя да стане собственик на седемте дружества от първия път. КЗК първоначално забрани, но след това промени мнението си по сделката, след решение на Административния съд, и в крайна сметка чешкият инвеститор се изтегля от България. 

CEZ Group влезе на българския пазар през 2007 година като участник в приватизацията на електроразпределителната мрежа в България. Тогава в процедурата участваха още и австрийската EVN, както и германската E.On. Към момента само австрийската компания остава в България, след като E.On продаде активите си в България на Energo Pro през 2011 година за сумата от 133 млн. евро.

Междувременно беше даден и ход на арбитражното дело, заведено от CEZ срещу България заради невъзможност за неизпълнение на задължения, произтичащи от Енергийната харта (защита на инвестициите). Няма информация каква е сумата на иска, но според коментари е между 600 млн. и 1 млрд. евро.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още