IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

J.P. Morgan ще организира финансирането на сделката на "Еврохолд" за ЧЕЗ

Предмет на публичното предлагане ще бъдат малко над 79 млн. нови обикновени акции

15:19 | 26.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Еврохолд възложи на J.P. Morgan AG да организира дълговото финансиране на сделката с „ЧЕЗ Груп“, съобщи компанията чрез БФБ - София.

J.P. Morgan ще е водещ и ексклузивен мениджър при структурирането на дълговото финансиране на сделката с ЧЕЗ Груп. “Радваме се, че ангажираме една от най-големите и опитни институции в света във финансирането на такива сложни сделки, особено в енергийния сектор. Това е още една стъпка напред към финализиране на придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България до края на първата половина на тази година”, коментира Васил Стефанов, ръководител "Сливания и придобивания" в „Еврохолд“.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
През март Еврохолд обяви, че ще увеличи капитала си с емисия нови акции на Българската фондова борса (БФБ), чрез която очаква да набере до 100 млн. евро собствени средства. Предмет на публичното предлагане ще бъдат малко над 79 млн. нови обикновени акции, всяка с номинална и емисионна стойност съответно 1 лв. и 2,50 лв.

На 19 януари 2021 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разреши на "Еврохолд България" да придобие дружествата на чешката енергийна компания "ЧЕЗ Груп" в България.

По този начин "Еврохолд" получи всички необходими регулаторни разрешителни за реализиране на придобиването. Сделката вече беше одобрена от Комисията за защита на конкуренцията на 29 октомври миналата година.

"Еврохолд“ ще придобие контрол над бизнеса на "ЧЕЗ Груп“ в България чрез своята дъщерна и специално създадена за целта "Ийстърн Юропиън Електрик Къмпъни“. Сделката включва 67% от капитала на електроразпределителното дружество "ЧЕЗ Разпределение България“ АД и компанията за обществено снабдяване с електроенергия "ЧЕЗ Електро България“ АД, както и 100% от акциите на лицензирания търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, компанията за IT услуги – "ЧЕЗ ИКТ България“ ЕАД, фотоволтаичния парк "Фри Енерджи Проджект Орешец“, дружеството за производство на електричество от биомаса – "Бара Груп“, и "ЧЕЗ България“ ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на чешката група в страната.

От началото на годината акциите на "Еврохолд" поскъпват с 42,5% при пазарна капитализация от 489,863 млн. лв.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още