IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цонев: КТБ е била пощенска кутия за кредити

ДПС ще поиска падането на банковата тайна за депозантите, които са променили условията на договорите си в банката

08:47 | 13.05.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цонев: КТБ е била пощенска кутия за кредити

Цветан Василев е създал и управлявал Корпоративна търговска банка (КТБ) като финансова пирамида, заяви в ефира на „Нова телевизия” депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е и член на временната анкетна комисия в парламента, която анализира ситуацията около банката.

Цонев посочи, че от 5,2 млрд. лева кредити 3,7 млрд. лева са на свързани със собственика Василев фирми. Те са прехвърляли една на друга взетите средства, но срещу тях или няма обезпечение (86% от случаите), или са с фиктивно обезпечение – например срещу бъдещи вземания. Става дума за 117 фирми – бушони, поясни още депутатът.

Според анализи на парламентарната комисия, направени на базата на доклади от прокуратурата, и капиталът на банката е бил увеличаван със средствата на вложителите. Цонев посочи като пример взет кредит от ТЦ – ИМЕ на стойност 500 млн. лева, при положение, че оборотът на това предприятие е 200 хил. лева. С парите от кредита Василев е увеличил капитала на КТБ. "Представяте ли си за каква пощенска кутия става въпрос", попита реторично депутатът.

„Имало е прикриване, но то не е било от ДПС”, категоричен беше зам.-председателят на движението на въпросa кой е допуснал да се случат тези практики. Според него информация е трябвало да имат одиторите на КТБ и банковият надзор. 

"Със сигурност двамата подпредседатели на направление "Банков надзор" не са си свършили работата", каза още Цонев и допълни, че за отговорността на управителя Иван Искров е по-сложно да се говори, защото подуправителите са независими в дейността си. 

Цонев посочи още, че депутатът от ДПС Делян Пеевски няма отношение към КТБ, въпреки нагласите в обществото. Пеевски е върнал кредитите си към банката, не е участвал в управлението ѝ, нито е бил акционер в КТБ, смята депутатът. 

ДПС ще внесе законодателно предложение за падането на банковата тайна за депозантите, които са променили договорите си и са ги превърнали от преференциални в обикновени депозити. Цонев посочи още, че движението продължава да настоява за падането на банковата тайна за магистрати и политици, които са имали влогове в КТБ.

Цонев посочи, че до 30 септември 2014 година не е била направена нито една сделка с прихващане или цесия. Между 30 септември и 6 октомври са направени цесии, прихващания или промяна на договори за депозити на стойност над 1 млрд. лева.

Предстои парламентарната комисия да изготви доклад за казуса КТБ и в него да бъдат описани всички схеми на управлението на банката. 

Случващото се в КТБ можете да следите тук. 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
Ментата да каже нещо за КРЕДИТИТЕ на Бебчо? Половин милиард лева са цесирани с вземания на една "гнила ябълка", ама за откраднатите пари има БАНКОВА ТАЙНА. А за окрадените ДЕПОЗАНТИ, които бяха внесли СВОИ пари, с деклариран произход - да се били публикували, за да се видят имената на окрадените наивници. А крадците се пазят в пълна тайна. Бантустан, кво да прайм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
zap
преди 8 години
Данчо Ментата ВЪОБЩЕ няма право да се обажда по темата КТБ !вж тук : http://bivol.bg/кумът-на-йордан-цонев-с-най-изгодна-лих.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
993
преди 8 години
Когато Данчо Цонев говори, винаги имай едно на ум! Иначе съм съгласен виновните да си получат заслуженото, но това в България е в сферата на научната фантастика ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 12
Radoslava
преди 8 години
ДПС нека да не се меси там където никой не ги иска. Банковата тайна е затова, за да е тайна. Отделно, каквото било е било, ние не искаме да се разравят стари истории и да се претоплят студени манджи. Нека да забравим какво е било и да гледаме напред, стига с този реваншизъм.ДПС да си замълчи и да трае докато ние се оправим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още