IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Кирилов: Ще има законодателни промени за освобождаването на Иван Искров

Временните синдици в КТБ трябва да бъдат назначени „всеки момент“, коментира председателят на правната комисия към НС

12:46 | 21.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Д. Кирилов: Ще има законодателни промени за освобождаването на Иван Искров

Ще се правят законови промени за предсрочното освобождаване на Иван Искров като управител на Българска народна банка (БНБ). Това заяви председателят на Комисията по правни въпроси към Народното събрания (НС) Данаил Кирилов в предаването „Седмицата“ по Дарик Радио.

Той направи това предположение, имайки предвид намеренията на временната комисия, която обследва работата около казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ).

„При всички положения може да се стигне до промени в Закона за БНБ, така че да може да се активира отговорността на гуверньора и респективно – на Управителния съвет, на надзорния орган, когато те по един или друг начин не са изпълнили задълженията си“, заяви Данаил Кирилов.

Председателят на правната комисия предположи, че евентуални законодателни предложения могат да постъпят към края на април, докогато всъщност ще работи създадената временна комисия за КТБ, оглавявана от Десислава Атанасова. Но срокът за приемането на предполагаемите изменения в Закона за БНБ е твърде кратък, имайки предвид, че мандатът на Иван Искров изтича през есента на тази година, а предложения за избор на нов трябва да има не по-късно от два месеца преди това.

Данаил Кирилов коментира и ролята на временния синдик в КТБ, който ще може да влезе в банката след направените експресни промени в Закона за банковата състоятелност.

„Банковата несъстоятелност на КТБ е и правно предизвикателство, защото до този момент прилагаме Закона за банковата несъстоятелност, който е приет като хармонизационен закон, и при първото му приложение възникват множество, и то сериозни, проблеми“, каза Кирилов.

„Производството на КТБ е особено, ако го сравняваме с общото. Има голяма специфика, която се отрази по този казус. В банковата несъстоятелност я нямаше фигурата „временен синдик“, но сега всички се убедихме колко е необходимо да има такъв субект, който да може да извърши всички възможни действия по защита масата на несъстоятелност, но без правото да осребрява масата на несъстоятелността“, коментира народният представител.

По предложение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките временните синдици в КТБ би следвало да бъдат назначени „всеки момент“, заяви Кирилов.

Председателят на правната комисия припомни за направените през ноември 2014 г. законодателни промени, чрез които сключените цесии след отнемането на лиценза на КТБ се обявяват за недействителни, и добави, че сега синдиците ще могат да развалят подобни сделки, увреждащи масата на несъстоятелността, както и сделки с имущество на банката.

Данаил Кирилов коментира лаконично правните въпроси около слуховете за новия собственик на БТК.

„Фактите около сделката с БТК не са ми известни“, каза той по отношение предполагаемата смяна на собствеността на телекомуникационната компания, визирайки все още неизвестните около сделката с дружеството LIC33.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още