IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Със Закона за банковата несъстоятелност спряхме източването на КТБ

Новите промени гарантират, че държавата ще си върне парите, пише премиерът в своя Facebook профил

18:22 | 18.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борисов: Със Закона за банковата несъстоятелност спряхме източването на КТБ

С примането на промените в Закона за банковата несъстоятелност ще се спре разграбването на КТБ и се гарантира, че държавата ще си върне парите. Това написа в своя официален Facebook профил премиерът Бойко Борисов.

С този постинг той благодари и на всички парламентарни групи, които „днес се обединиха и гласуваха промените в Закона”.

„Благодарение на това държавническо и отговорно решение на всички политически сили временен синдик ще влезе в Корпоративна търговска банка преди да е започнала процедурата по несъстоятелност”, пише още Борисов.

Синдикът ще може да внася отменителни искове, с които да разваля сключени преди отнемането на лиценза сделки по прихващания от датата на поставяне на банката под специален надзор, напомня премиерът.

С промените в Закона всъщност се премахва „дупка” в законодателството, отнасяща се до управлението на банка с отнет лиценз до обявяването ѝ в несъстоятелност от съда. Синдиците ще се избират от списъка на БНБ и ще имат повече правомощия от квесторите, които управляват поставените под особен надзор банки до отнемането на лиценза им.

Промените предвиждат още временният синдик да се отчита за работата си всяка седмица, което ще гарантира прозрачност на случващото се в банката.

Въвеждането на „временния синдик” беше подкрепено почти единодушно от депутатите в Народното събрание днес. Само четирима народни избраници се въздържаха при гласуването.

Развитието на казуса КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 36 rate down comment 18
marto76
преди 9 години
То е ясно кой я източи: Цветан Василев с неговите престъпни схеми! Отговорност обаче трябва да бъде потърсена и от неговите приятелчета като Иван Костов, Кольо Парамов и други ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 52 rate down comment 8
aldy
преди 9 години
Да бе, вЕрваме в таласъми. Значи държавните институции, в лицето на квесторите (т.е. БНБ), прокуратурата, ДАНС, не са в състояние да си свършат работата, затова се "източва" КТБ. ЗНАЕ се, че банката се източва, но НЕ СЕ ЗНАЕ кой я източва. Машаллах! Конгениално го измислиха "властелините". И като дойдат синдици, те ще са ДОБРИТЕ, а ще си ходят квесторите, които са ЛОШИТЕ. Детска градина в действие. Като за такъв матриял е супер замисъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още