IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще регулира бързите кредити

До края на октомври в бюджетната комисия да бъдат внесени предложения за промени в сектора, посочи Йордан Цонев

08:15 | 14.10.13 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Държавата ще регулира бързите кредити

Планираме промени в Закона за потребителските кредити, които да регулират издаването на т.нар „бързи” кредити, коментира в ефира на „Нова телевизия” председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев.

Той уточни, че от 2007 година фирмите, които дават такива кредити, са се увеличили тройно и вече са 157 на брой. Тези  фирми не са банкови институции и тяхната дейност не се контролира от Българската народна банка (БНБ), коментира още Цонев.

Кредитите, които отпускат тези небанкови институции, в повечето случаи не попадат под регулацията на закона за кредитите, защото сумата е малка – около 400 лева. За сметка на това обаче върху тези суми се плащат огромни лихви.

Цонев се ангажира до края на октомври в бюджетната комисия да бъдат внесени предложения за промени по отношение на дружествата. Той обясни, че вероятно ще се повишат изискванията за издаване на разрешително за работа, като например повишаването на изискванията за собствен капитал.

„Ще коментираме и възможността тези дружества да работят под шапката на БНБ, но трябва да внимаваме, да не сбъркаме нещо с директивите”, допълни още Цонев.

Той припомни, че в момента в комисията работят за регулацията на отношенията между банките и потребителите.

Според икономиста Георги Ганев, който също участваше в дискусията, всяка регулация на държавата ще бъде напразна, „докато има хора, готови да се подпишат на празен лист”.

Той направи този коментар по повод разследване, показало, че за бързи кредити потребителите са подписвали документите без да им бъде представен крайният вариант на договора. Фирмите са обещавали, че документите ще бъдат изпратени по пощата, което в някои случаи не се е случвало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
rebel8
преди 10 години
..а, и до толкова доколото не са част от банка и така индиректно да се застрашават парите на депозантите в тая банка. Ако фирмата се финансира с банкови кредити, защитата от риск си е проблем на финансиращата банка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
rebel8
преди 10 години
Абсолютно съм съгласен с това, което Георги Ганев е казал - хората все още са склонни да си слагат подписа ей така, за няма нищо. Това е първото, което трябва да се подобри. Документите за кредит на уважаващите себе си фирми са изрядни, просто не се чете. Относно изискването за собствения капитал - не виждам защо е необходимо то да се увеличава дотолкова, доколкото тия фирми не се занимават с влогонабиране и отпускат само кешови кредити, т.е. не е необходимо да се гарантира на търговците, че ще си получат парите (в случаите със стоково кредитиране - кредит се отпуска за конкретна вещ, ти си я прибираш от магазина, а кредитора праща на магазина парите)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
observer-ALL
преди 10 години
Щом така са се нароили фирмите за бързи кредити явно са надушили правна далавера да правят хората длъжници без съд и като гледам въобще не им пука дали кредита ще им се върне. Даже смятам, че за тях е по-изгодно да не може да се върне и да се начисляват наказателни лихви и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
А, това какво мисли Данчо не съм го коментирал. Аз говоря за същото като теб. ПОдводни камъни, някой даже не дават договорите на клиентите си. Самата лихва е един много удобен инструмент за манипулация, и регулациите трябва да са много по надълбоко. Най-вече да извадят наяве всички такси скрити от клиента. И тогава вече да се вземе информирано решение. Аз ако тръгна така да заблуждавам моите клиенти отивам веднага на съд или при комисията за защита на потребителя. И какво е това нещо - кредит по интернет без одобрение, без документи без нищо? Това трябва да бъде забранено и всеки клиент ЛИЧНО да си подпише договора. За такива регулации става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 10 години
Проблема при тези кредити НИКОГА не са били лихвите . Всеки знае какво означава 24 % лихва . Проблема при тези кредити наречени "бързи" винаги са били неустойките и наказателните лихви . Именно чрез тях дългът става с над 100 % лихва на година . Ако така нареченото законодателство цели регулацията само на лихвената част от кредита - това е вдигане на лозумги за пред електората .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
SS-23 е МНОГО прав. 1. Няма никаква конкуренция в даването на кредити. Особено в бързите такива. 2. По НОВА ТВ гледахте ли за профи кредит? Не всеки е правно грамотен!! Казвате - ми ограмотете се! Ми вярно е, ама баба ти няма как да стане правистка. Щото и баби има изгорели. Каква е тази стока дето аз трябва да съм с 2 виши за да я купя? Все едно да си взема ТВ и да съм електричар да си го ремонтирам сам. Пълни глупости! Вижте какво става по телевизия, радио и вестници! Всяка втора реклама е за потребителски кредит, а всяка трета е за кредит ПО ИНТЕРНЕТ за 20 мин одобрение?! Каква е тази стока бе?! Като е толкова масово рекламирана ми лепнете от долу един надпис: "За да ползвате тази стока трябва да сте финансово и правно грамотен!"нещо като това за цигарите: "пушенето е вредно за вашето здраве". Няма да има загуби щото хората продължават да си пушат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
das
преди 10 години
И аз това чакам, да направят парите, обикновените пари които печата държавата ни, да ги направят истински пари. Т.е. да можеш да ги използваш както ти решиш за добре, без да те ограничават. Да можеш ако искаш да ги даваш на заем срещу лихва, или да разплащаш с тях каквото си решиш, а не да ти казват че не можеш да даваш заеми, или не можеш да си купиш кола в брой, щото видиш ли това не били съвсем истински пари и не можело.Надявам се, един ден и ние да имаме истински пари, а не ограничени и орязани пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
Говориш ми за влакове и пътници, но пак не ми отговаряш на въпроса: На базата на какво аджеба, ще дадеш 400 кинта, на тоя дето няма пари да си купи и лекарства? замисли се: той "днес" няма 400 лв, от къде "утре" ще има да ти върне 500 лв??? Разбираш ли дълбочината на мисълта ми? Как изобщо може да даваш на такъв човек кредит? Ами това си 90% лош кредит, от където и да го погледнеш! защо го правите питам? "Разчиташ" на договора, съчинен от самият теб така, че да можеш да му вземеш и къщата ли? Ами не се ли замисляш, че веднъж ще попаднеш на един, дето ще му падне пердето за дето заради 400 лв ще си загуби дома- и ще ти свети маслото без да му мигне окото!Опасна игра играете с тия кредити- и вие и банките- това ще ти кажа! Не играете почтено и това ще струва скъпо на цялата система!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
Repoman
преди 10 години
Това което се каза за пазара е вярно. Нек апазара сам да реши каква да е лихвата.Обаче, защо не махнат ограниченията, за да се помогне на пазара? Например да се махне това за лихварството, че физическо лице не може да дава заеми. Защо да не може? Нека да пуснат и физическите лица да могат да дават свободно заеми, гледайте тогава какво се вика регулация на пазара. Лихвите моментално ще отидат на 10-20% годишно, вместо 400%, обаче това ще е зле за банките, защото няма да има откъде да дърпат депозити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
oio
преди 10 години
SS-23 и ти си прав, но има много хора които и на 400% биха взели кредит, просто защото нямат избор, трябат им пари за лечение например и не могат да чакат светлото бъдеще или някоя банка, като последната така или иначе не би им дала кредеит като им видят финансовото им положение.Отделно, има една друга група потребители на бързите кредити, тези които са привлечени от хазартните игри, спорт-тото, зали и др. Виждал съм как хора които свършат кеша бягат на кошия да вземат бърз кредит за да имат за вечерта за хазарт, преди да са затворили бързите кредити.Така че, за всеки влак си има пътници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още