IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще регулира бързите кредити

До края на октомври в бюджетната комисия да бъдат внесени предложения за промени в сектора, посочи Йордан Цонев

08:15 | 14.10.13 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Държавата ще регулира бързите кредити

Планираме промени в Закона за потребителските кредити, които да регулират издаването на т.нар „бързи” кредити, коментира в ефира на „Нова телевизия” председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев.

Той уточни, че от 2007 година фирмите, които дават такива кредити, са се увеличили тройно и вече са 157 на брой. Тези  фирми не са банкови институции и тяхната дейност не се контролира от Българската народна банка (БНБ), коментира още Цонев.

Кредитите, които отпускат тези небанкови институции, в повечето случаи не попадат под регулацията на закона за кредитите, защото сумата е малка – около 400 лева. За сметка на това обаче върху тези суми се плащат огромни лихви.

Цонев се ангажира до края на октомври в бюджетната комисия да бъдат внесени предложения за промени по отношение на дружествата. Той обясни, че вероятно ще се повишат изискванията за издаване на разрешително за работа, като например повишаването на изискванията за собствен капитал.

„Ще коментираме и възможността тези дружества да работят под шапката на БНБ, но трябва да внимаваме, да не сбъркаме нещо с директивите”, допълни още Цонев.

Той припомни, че в момента в комисията работят за регулацията на отношенията между банките и потребителите.

Според икономиста Георги Ганев, който също участваше в дискусията, всяка регулация на държавата ще бъде напразна, „докато има хора, готови да се подпишат на празен лист”.

Той направи този коментар по повод разследване, показало, че за бързи кредити потребителите са подписвали документите без да им бъде представен крайният вариант на договора. Фирмите са обещавали, че документите ще бъдат изпратени по пощата, което в някои случаи не се е случвало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 8
SS-23
преди 10 години
Това, което става ясно от репортажите по телевизията е, че няма условия...не и при подписването! Слушай ве отворко, ти мислиш ли, че ако тупнеш открито и почтено договора на масата и там ясно е написано, че лихвата, преизчислена на годишна база, е 400% или че накачулиш човека са измислени такси, в пъти превишаващи сумата която е взел, ще има поне един човек, който ще вземе шиб***ния ти кредит??? Мислиш ли?Аз ще ти кажа: НИКОЙ НЯМА ДА ВЗЕМЕ!Схемата целият "бизнес" с кредитирането, вкл. и от банките се крепи на едно нещо....измамата! Като тази измама при банките е под една форма, при вас е под друга форма!И не се напъвай да ми отговаряш и да си оправдаваш мошеничеството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
ert
преди 10 години
Ако не ти харесват условията, не разписваш и не вземаш кредит, това е ясно. Никой не ти вре парите в ръцете и не те кара да подписваш насила.Ама нашенците гледат първо да гепат сухото, а после пискат че скъпо им било. А защо са взели парите като не ги устройват условията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
Ако всичко във вашите "бързи" кредити е ясно точно разписано, без малки букви, нали си даваш сметка, че никой, който има глава на раменете- няма да вземе кредит! И не ми говори за банките, щото всичките дефакто сте фирми на банките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 7
SS-23
преди 10 години
на тия дето са ми сложили минуси, да ги питам директно: те ще ми дадат ли кредит, бил той и 400 лв, ако не са сигурни, че ще го върна? Със сигурност не, нали?! Но в момента давате такива кредити, и то доста! въпроса е - защо го правите? Ясно, че има законова вратичка, която ви позволява свърхрисково да давате заеми, и въпреки това да сте на далавера, но за сметка на измамените хора! Ето тази врата трябва да хлопне и заключи с 3 катинара! Същото трябва да важи и за банките! И тогава отведнъж ще секнат всякакви лоши кредити, и до кредит ще бъде допускан само този, който може да плаща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
Perun
преди 10 години
Ами конкуренция, как каква? Като мислиш че са високи лихвите, направи си и ти една компания за бързи кредити и печели, какво странно има?Отсяването на тези които няма да могат да си плащат бързите кредити няма как да стане, именно защото са бързи кредити, т.е. няма как за час да се провери дали дадения човек би могъл да плаща или не. А ако отпускането на бързия кредит отнема по седмица и повече, това вече ще се казва банков потребителски кредит, т.е. само банките ще останат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
SS-23
преди 10 години
Ти у ред ли си ве? за каква "конкуренция" може да говориш в кредитирането, ве?Тук не само трябва да има строги и стегнати правила, ами кредитирането трябва да бъде ограничено, така, че да изключи даването на кредит на хора, които реално няма да могат да го плащат! Така ще се предпазят и хората и банките!Яко затягане трябва да има при кредитите, но не мисля, че Данчо-Ментата, един от най-големите мошеници на прехода, трябва да бъде лицето на това "затягане"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
Perun
преди 10 години
Държавата не трябва да се меси в икономиката. Какво има да регулира толкова? Да наложи изкуствен таван на лихвите ли? Ако лихвите наистина са нереално високи, тогава не държавата, а конкуренцията би трябвало да реши проблема, все щеше да се намери някой който да предложи по-ниска лихва. Обаче такъв не се появява. Защо ли? Ами защото клиентите са изключително рискови, голяма част от тях никога няма да си върнат бързите заеми, щото нямат нищо. така, че е съвсем нормално при поемането на такъв риск и лихвите да са високи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
cokrat1
преди 10 години
Ето двама явно засегнати от предложението. Алооо...държавата само ще регулира...няма да ги забрани...Но ще въведе малко ред в лихвите и т.н...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 11
mnz
преди 10 години
Давайте, отрежете и тази възможност на хората за финансиране. Никой не отива да взема бърз кредит от добро, ако човек не бърза би отишъл да вземе от банка. Но понякога хората нямат времето и отиват да вземат бърз кредит, нило за лекарства, било за погребение дори. Забранете бързите кредити и ще стане както беше преди 10г., хората масово пазаруваха на изплащане, и като излезеха от магазина продаваха на половин цена, защото им трябваха пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
Данчо-Ментата се загрижил за хората! Ха ха ха!Боже, боже, слез и си прибери вересиите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още