Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Финансовият министър ще следи държавните помощи чрез единна система

Информационната система включва интернет страница, регистър и формуляри

Финансовият министър ще следи държавните помощи чрез единна система

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министърът на финансите да изгражда и поддържа информационна система за наблюдение и координация на държавните помощи на централно, областно и общинско ниво, реши парламентът с приетия на второ четене Закон за държавните помощи.

С него се урежда предоставянето на държавни и минимални помощи, предаде БТА.

Информационната система включва най-малко специализирана интернет страница, регистър на минималните помощи, стандартизирани формуляри и друга информация, осигуряваща прозрачността на държавните помощи.

С приетия закон министърът на финансите се определя като националния орган за наблюдение, прозрачност и координация на държавните помощи и минималните помощи на национално, областно и общинско ниво и взаимодействието с Европейската комисия.

Законът не се прилага за помощ, пряко свързана с производството или търговията с оръжие и муниции с военно предназначение и с военно оборудване. 

Още по темата

Предоставянето на нова държавна помощ в областта на земеделието, развитието на селските райони, горското и ловното стопанство и рибарството се извършва по решение или по предложение на министъра на земеделието.

На администратор на помощ, който предостави или разходи държавни помощи или минимални помощи в нарушение на правото на Европейския съюз или на българското законодателство, се налага глоба или имуществена санкция от 2000 до 5000 лв.

Администраторът на помощ е длъжен да не въвежда в действие и да не предоставя държавна помощ до произнасяне на Европейската комисия и до получаване на оценка от министъра на финансите, че мярката е приведена в съответствие с правилата на общ регламент за групово освобождаване.

НАП, съответно администраторът на помощ, уведомява министъра на финансите за всяко погасено задължение за възстановяване на неправомерна и несъвместима държавна помощ или на неправилно използвана държавна помощ в срок до седем работни дни от датата на погасяването.

При наличие на доказателства за невъзможност за пълно или частично възстановяване на неправомерна и несъвместима държавна помощ или на неправилно използвана държавна помощ приходната агенция, администраторът на помощ незабавно уведомява ЕК чрез министъра на финансите за възможността нейното решение за възстановяване на помощта да остане изцяло или частично неизпълнено.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Платежният баланс и преките инвестиции ще са във фокуса на седмицата