Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Fitch Ratings: Проверката в ББР все още не е засегнала рейтинга ѝ

Ако обаче бъдат установени съществени нарушения, репутационните щети могат да натежат, посочват от агенцията

Fitch Ratings: Проверката в ББР все още не е засегнала рейтинга ѝ

Снимка: ББР

Рейтингът на Българската банка за развитие (BBB/положителен) не е засегнат от разследването на българското Министерство на икономиката за практиките на кредитиране на банката, обявиха от рейтинговата агенция Fitch Ratings.

Още по темата

"Основното ни очакване е, че склонността на правителството да подкрепя банката няма да се промени", пише в прессъобщението на агенцията. "Ако обаче бъдат установени съществени нарушения, репутационните щети могат да натежат върху способността на банката да изпълни мандата си за развитие или да привлече международно финансиране, което може да има умерени отрицателни последици за рейтинга в средносрочен план", се казва в позицията.

От Fitch Ratings дават кратка информация какво точно се проверява в банката и какви персонални промени в надзорния ѝ съвет са направени.

От рейтинговата агенция предупреждават, че ако бъдат установени загуби, които засягат капитала на ББР, а държавата не ги покрие, или ако се стигне до намаляване дела на отпуснатите от нея заеми с държавни гаранции или свързани с държавата кредити, то не е изключено в средносрочен план рейтингът ѝ да бъде понижен с една стъпка под този на България (BBB/положителен).

От Fitch смятат, че правителството ще подпомага ББР, защото тя е държавна, финансирането и кредитирането ѝ в значителна степен са гарантирани от държавата, а и през нея  правителството може да изпълнява определени политики.

Агенцията припомня, че съгласно регулациите на ЕС българското правителство е ограничено във възможността да предоставя извънредна помощ на ББР, още повече че няма ясно разделение между ролята ѝ да провежда политики и да извършва търговска дейност.

Очакването на Fitch е, че държавата ще действа изпреварващо и ще предотврати евентуално рухване на банката.

Investor.bg припомня, че икономическият министър от служебното правителство Кирил Петков назначи проверка на най-големите експозиции на банката - към фирми, които имат преки или косвени връзки с бизнесмените Делян Пеевски, Кирил Домусчиев, Румен Гайтански, Георги Самуилов.

След оповестяването на тези имена се стигна до отстраняването на двама членове на надзорния съвет и промяна на състава на одитния комитет на банката.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
С постоянно източване - към фалит. Което е по-зле, прикрит от държавата технически фалит - с парите на данъкоплатците.

Още от Бюджет и финанси
Лихвите по депозитите през септември се понижават при намаление на обемите