IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стамен Янев: Ще направим анализ на кредитния портфейл на ББР

Назначението ми е изцяло експертно, имам задължения и отговорност към бизнеса, към потенциалните инвеститори, каза новият заместник-министър на икономиката

09:56 | 31.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ще бъде направен анализ на портфейла за кредитиране на Българската банка за развитие (ББР). Това заяви пред БНР Стамен Янев, който вече е  заместник-министър на икономиката. До преди дни той беше председател на Българската агенция за инвестиции.

По повод поемането на поста председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие Янев отбеляза, че няма притеснения, тъй като основната му цел е да си свърши работата.

„Поемам вероятно тежък ресор…, но по отношение на ББР първоначалната ми информация е, че приблизително 80% от предоставените кредити действително са били за малки и средни предприятия и всякакви твърдения за по-големи бизнеси са несъстоятелни“, добави Янев. 

Относно останалите 20% и спекулациите, че доста средства са отишли към фирми, физически и юридически лица, свързвани с Делян Пеевски, Стамен Янев коментира, че първо иска да встъпи в длъжност официално, за да получи възможност да разгледа и да направи анализ на структурата на портфейла за кредитиране.

Като свои приоритети новият заместник-министър изброи ускоряване на стартираните мерки, подобряване на прозрачността на процедурите и намаляване до минимум на субективния елемент в осъществяването на европроекти.

„Назначението ми е изцяло експертно, имам задължения и отговорност към бизнеса, към потенциалните инвеститори, да продължим работата, която сме свършили до момента и действително да работим в посока по-добро бъдеще за България“, обясни Янев в отговор на въпрос дали назначението му е политически обвързано с някоя партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още