Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Георги Неделчев: Безусловният базов доход е вид директна инвестиция

Социалната държава е мъртва, защото социалните помощи се превръщат в система за злоупотреби, твърди икономистът

Георги Неделчев: Безусловният базов доход е вид директна инвестиция

Снимка: Bloomberg  TV Bulgaria

Безусловният базов доход е една директна инвестиция на държавата във всеки един гражданин. Има много различни виждания по въпроса, но нещата са много прости – това е едно споделяне на част от националния доход между всички граждани, за да може всеки един от тях да запази своето достойнство, което е основно човешко право.

Така дефинира понятието безусловен базов доход в ефира на предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria икономистът Георги Неделчев.

„Тази инвестиция от страна на държавата в посока гражданите може да бъде половината от средната работна заплата. Поне това наблюдаваме в днешните пилотни проекти в Европа и света. Тази сума е обвързана с резултата от труда, от произведените продукти и услуги на територията на дадена държава“, каза още гостът. 

Още по темата

„Социалната държава е мъртва, защото социалните помощи се превръщат в една система за злоупотреби и едно непрекъснато доказване на това дали един гражданин има или няма право на подобна помощ. По този начин се изключват цели части от обществото. В случая с безусловния базов доход не говорим за социална държава, а за едно развитие на държавата въобще“, категоричен бе Неделчев

Според него идеята е почти изцяло социалните системи да бъдат премахнати за сметка на безусловния базов доход с изключение на някои много специфични казуси, като например хора с особено здравословно състояние. По думите му целта е да се пристъпи към един следващ етап на развитие на социалните отношения.

Вижте целия разговор тук. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

Коментари (46)

   1| 2| 3| 4| 5    
0
 
0
 
46
khao до: nobel
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
ей, на теб ракията може да ти е изпила мозъка, но на мен не ... много добре си спомням как лично ти написа че имаш господар преди около 2 месеца :):) ... аз твърдях обратното, сега ми даваш моите съвети ... мерси поне че един път ме послуша с тая празна тиква!
1
 
3
 
45
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Последните няколко години най-богатия 1% задминава по богатство останалите 99% на СВЕТОВНО ниво. И това при условие, че много изследвания подценяват укритите от милиардери и корпорации пари в данъчни убежища.
Убеден съм, че само от добрина и любов към човечеството олигархията е уредила купони за храна на бедните в САЩ, а западна европа е станала по-социална от бившите т.нар. социалистически страни.
0
 
3
 
44
преди 6 месеца
От това което виждам стигам до извода, че само panther и донякъде 4ervenasgan може би схващат приблизително за какво иде реч. Никой ли не си задава правилните въпроси? Като например:
Кои предлагат така настойчиво ББД?
Предлагащите ББД какви причини изтъкват?
Предлагащите ББД имат ли скрити мотиви и какви евентуално са те?
Предлагащите ББД горят от неудържима любов към човечеството и към бедните ли?
Предлагащите ББД ще обеднеят или ще забогатеят след въвеждане на ББД?
И не се втренчвайте в България. Картинката е доста по- голяма. Ще ви кажа и друго. Най- богатите (и най- влиятелните) няколко стотин хиляди (или няколко милиона) хора на планетата ще са изключително доволни когато се въведе ББД. Но не по причините които вие си мислите. Всички останали малко или много ще ядем дървото. Повечето ще ядем ужасно много дървото. Но не по причините които вие си мислите. И пак да ви напомня- България далеч не е целия свят.
0
 
3
 
43
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Данните са от зирохедж. За финал ще напомня нещо което съм писал много пъти: страна, която си закопава средната класа няма как да постигне сериозен ръст на икономиката и няма как да "прокопса" в дългосрочен план.
0
 
3
 
42
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Последните няколко години и икономиките на сащ и ЕС се изливат трилиони "измислени" пари от централните банки. Простите сметки показват че количествените улеснения вече минават 10 000 долара/евра/паунда на глава от населението.
Това са си точно един вид подарени пари - базов доход. НО. Какво се случва с тези пари?
Статистиката в САЩ за периода 1979-2012 е следната - долните 25% от домакинствата по нетно богатство задължават все повече. Домакинствата около медианата нямат изменение на нетното богатство.
Най-богатите 10% имат около 54% увеличение на богатството и притежават 76% от цялото богатство на САЩ.
Най-богатия 1% е увеличил богатството си със 192% (почти тройно)...
Много голяма част от тези пари са точно измислени пари, парите които някои хора тук се чудят "кой ще ги изработи, че да ги дадем на бедните?"
Мисля че е ясно, че пари има. Мисля че е ясно и къде отиват. Които иска може да смята, че това разпределение е честно се дължи на "заслуги и тажък труд".

Още от Бюджет и финанси
Андрей Делчев: 5 години митниците работят с „теч“ в акцизната система