Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Големите компании с ERP системи могат да получат отсрочка за прилагането на Наредба Н-18

Новият срок, който ще важи само в някои определени случаи, е до края на март 2020 г.

Големите компании с ERP системи могат да получат отсрочка за прилагането на Наредба Н-18

Снимка: Pixabay

Предприятията с приходи от продажби над 16 млн. лв., стойност на активите по баланс над 8 млн. лв. и персонал от над 50 души (за които са налице поне 2 от трите критерии), и чиито продажби в брой са под 5% от приходите, ще могат да изберат да ползват и софтуер за управление на продажбите (СУПТО), който създава стандартизиран одиторски файл. Това съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).

Компаниите, избрали новата възможност, могат да приведат дейността си в съответствие с Наредба Н-18 до края на март 2020 г. е записано в проект за изменение на наредбата, публикуван за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Тези предприятия ще трябва да изпращат в НАП стандартизирания си одиторски файл веднъж годишно.

Мотивите за предложението са свързани с голямата сложност на  комплексните системи за управление на търговската си дейност (ERP системи), с факта, че тези предприятия имат малък дял на продажби в брой и необходимостта от сложна и изискваща време доработка на системите. Ниският дял на плащанията в брой в комбинация със заложените икономически критерии обуславя и по-ниския данъчен риск за тези компании.

Поради голямото разнообразие на софтуерите, използвани в онлайн търговията, възможност да приведат дейността си в съответствие с Наредба Н-18 до края на март 2020 г. ще получат и електронните магазини, които не използват друг софтуер за управление на продажбите, освен софтуера на електронния магазин.

Предлага се промяна и в срока за търговците, регистрирани или нерегистрирани по ДДС, които използват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), които да приведат в съответствие дейността си до 31 януари 2020 г.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Това не оправя нещата, ERP, каквото и да се разбира под това, може да се използва и в малка фирма, като разходите или невъзможността да се промени пак ще са същите. Пълна глупост е тази промяна в наредбата, това поставя българските фирми в неравностойно положение спрямо всички европейски интернет фирми например. По-лесно ще е да правиш глобален бизнес от Румъния или Гърция вече, отколкото от България.

Още от Бюджет и финанси
Свръхрезерв в банката ще са наличности в активи над задължителните минимални резерви