Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Горанов: МРЗ е инструмент на правителството да притиска пазара на труда

Решението на ВАС да отмени минималното възнаграждение е заради пропуск на кабинета „Борисов 2“, заяви финансовият министър

Горанов: МРЗ е инструмент на правителството да притиска пазара на труда

Снимка: БТА

Минимална работна заплата е инструмент на правителството да притиска пазара на труда. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в ефира на Нова телевизия.

„Трябва да има минимална работна заплата”, коментира още той по повод решението на Върховния административен съд от вчера да отмени постановлението на Министерски съвет от януари тази година, с което се определя нов размер на минимална работна заплата за 2017 г. - 460 лева.

„Това е един пропуск на кабинета „Борисов -2”. Тогава вече бяхме подали оставка, не знаехме колко време още ще стоим, дали ще има служебно правителство на президента Росен Плевнелиев, дали ще има служебно правителство на президента Румен Радев. Това е пропуск на колегите от социалното министерство. От бързане да се реализира поетия ангажимент със Закона за държавния бюджет, се е допуснала процедурна неточност и постановлението не е съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това е основанието на съда да отмени постановлението”, обясни Горанов. 

Още по темата

„Ако разчитаме само пазарът да определи възнаграждението, е много възможно да напредваме с много бавни темпове“, добави още той.

По думите му Националния съвет за тристранно сътрудничество е консултативен орган на правителството. „Ние ще се опитаме да убедим съда, че минималната работна заплата трябва да остане 460 лева. Ако не успеем, ще препотвърдим това с акт на правителството, спазвайки всички процедури”, увери той. 

Относно повишението и индексирането на пенсиите, Горанов призна, че още по време на дебатите с „Обединени патриоти“, е коментирал, че вероятно резервите не са достатъчни, за да може съществено да се осъвременят пенсиите. Той обаче е категоричен, че трябва да има реформа на експертизата на дееспособността, а „всичко спестено от това ще остане отново в социалната система”

„Ако се ограничи злоупотребата с инвалидност и с временна неработоспособност,  стотици милиони ще останат свободни в социалната система за хора, които действително се нуждаят”, уточни той. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (7)

0
 
1
 
7
преди 6 месеца
Пълно лицемерие: при минимална потребителска кошница 524 лв, как е възможно да има минимална заплата или пенсия, нето доход, под нея!!!!! А поне 70% от работодателите държат работещите на половин работен ден-под 200 лв на месец. Държава, Народ, стопански живот, сигурност, разкош-все взаимно изключващи се понятия.
0
 
1
 
6
ivanrog до: Спящият бик
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Тъжното е че това лицемерие се изразява и с говорене срещу "крадцити" работодатели, при което се разбива и желанието за собствен бизнес, а народа иска да е на заплата. А още по-тъжното е, че огромната част от хората мислят, че вземат 360(нето), а това, че реално са 540(бруто с работодателя), не ги интересува.
0
 
1
 
5
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Прав си, акцентирах на лицемерното съчувствие към работника, но администрацията цоца и от двете бозки.
0
 
1
 
4
ivanrog до: Спящият бик
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Аааа, забравяш още 84.46 осигуровки, които плаща работодателя ;) Реално на всеки 50 лв. се увеличава с още 20 сумата за държавата, а служителя получава не 50, а 39.
1
 
4
 
3
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
От 460 лв. минимална заплата работникът взема само 358.77 лв.! Останалите ги взема Горанов - 39.86 лв. данък + 61.36 лв. осигуровки - общо 101.23 лв. му ги гепят още преди да ги е видял!

Още от Бюджет и финанси
Българите дават все по-малко пари за храна и все повече за данъци