Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

„Холдинг БДЖ“ вече няма да разчита на допълнителни средства от държавата

Според Григори Григоров, председател на Съвета на директорите в холдинга, товарните превози отчитат спад през май, което води до намаляване на приходите

„Холдинг БДЖ“ вече няма да разчита на допълнителни средства от държавата

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Оттук нататък едва ли ще се наложи отпускане на допълнителна извънредна финансова помощ за „Холдинг БДЖ“. Финансовото състояние на трите дружества в холдинга е основният фокус на новото ръководство. Това заяви Григори Григоров, председател на Съвета на директорите в „Холдинг БДЖ“, в предаването „Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Според Григоров холдингът се развива много добре, разходите са ограничени, а фокусът в последните месеци е върху освобождаването от неоперативните активи. Товарните превози отчитат лек спад през май месец, което води до намаляване на приходите на годишна база от 3-4%. При пътническите превози увеличението на приходите е от около 2,5% за първи пет месеца от годината, допълва той.

Според Григоров следващо увеличение на заплатите в холдинга може да се очаква при ново повишение на минималните възнаграждения.

„Увеличението на заплатите се извърши от 1 януари 2019 г. заедно с увеличението на минималната работна заплата. Следващото увеличение на заплатите може да се очаква при бъдещо повишение на минималната работна заплата. Междувременно започнахме да внедряваме различни схеми за стимулиране на работния персонал на база резултати", посочи той.

Рамката до 2021 г. предвижда съответната сума пари за капиталов трансфер от около 40 млн. лв. годишно и 100 млн. за нов подвижен състав, съобщи Григори Григоров.

„До края на лятото планираме работна група, а до края на годината се очаква да обявим поръчката за новия подвижен състав. Неговата доставка ще започне през 2022-2023 г. Дотогава трябва да извършим ремонт", заяви още той.

гледано: 1827   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Аврамова: АПИ спря продажбата на месечни електронни винетки за превозвачите