Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Износът за два месеца се увеличи на годишна база, търговският дефицит намалява

Само през февруари външнотърговското салдо е на минус с 421,4 млн. лв.

Износът за два месеца се увеличи на годишна база, търговският дефицит намалява

Снимка: Ройтерс

Дефицитът във външната търговия на България през първите два месеца на 2020 г. е на стойност 833,7 млн. лева. За сравнение през 2019 г. той беше 924,8 млн. лева, показват данните на Националния статистически институт. Само през февруари външнотърговското салдо е на минус с 421,4 млн. лева.

Изнесените български стоки през януари и февруари са на стойност 9,666 млрд. лева, което е с 2,7% повече на годишна база.

Само за февруари експортът възлиза на 4,770 млрд. лева и нараства с 1,6% спрямо същия месец на миналата година.

Номинално изменение в стойностния обем  на износа на стоки на България през периода 2019 - 2020 година (Спрямо същия месец на предходната година)

През периода януари - февруари в страната са внесени стоки за 10,500 млрд. лева, или с 1,5% повече в сравнение с година по-рано. Само за февруари импортът намалява с 1,9% на годишна база и възлиза на 5,191 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем  на вноса на стоки на България през периода 2019 - 2020 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

Търговия с трети страни

През януари и февруари изнесените стоки за трети страни от нашата страна намаляват с 0,1% в сравнение със същия период на 2019 г. и е на стойност 3,298 млрд. лева. Основни търговски партньори на България извън ЕС са Турция, Китай, Обединеното кралство, Сърбия, Съединените американски щати, Република Северна Македония и Руската федерация, които формират 51,3% от износа за трети страни.

През февруари 2020 г. експортът за трети страни намалява с 2,3% спрямо година по-рано и е в размер на 1,605 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем  на износа на стоки на България за трети страни през периода 2019 - 2020 година (Спрямо същия месец на предходната година)

През първите два месеца на тази година при износа на стоки от България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период  на 2019 г. е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (54,6%) и „Храни и живи животни“ (48,7%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (23,2%).

Вносът на стоки от трети страни през периода януари - февруари намалява с 0,9% на годишна база и е на стойност 4,207 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Египет.

Само за февруари обаче импортът от трети страни намалява на годишна база с 6,6% и е в размер на 1,986 млрд. лeвa.

Номинално изменение в стойностния обем  на вноса на стоки на България от трети страни през периода 2019 - 2020 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса на стоки от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през януари и февруари най-голямо увеличение спрямо същия период на 2019 г. е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (77,1%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (67,4%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (24,1%).

Външнотърговското салдо на България с трети страни през периода януари - февруари 2020 г. е отрицателно и е в размер на 909.0 млн. лева. През февруари 2020 г. външнотърговското салдо с трети страни също  е отрицателно и е на стойност 381,6 млн. лева.

Търговия с европейските партньори

Предварителните статистически данни показват, че през януари от България има ръст от 4,4% на стоките към европейски страни на годишна база, чиято стойност е 3,314 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Белгия и Франция, които формират 66,6% от износа за държавите - членки на ЕС.

Номинално изменение в стойностния обем  на износа на стоки на България за ЕС през периода 2019 - 2020 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през януари 2020 г. в сравнение със същия месец на предходната година най-голям ръст е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (129,8%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (71,1%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (21,8%).

Вносът на България от ЕС през януари 2020 г. се увеличава с 4,9% за една година и достига 3,150 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Гърция, Италия и Нидерландия.

Номинално изменение в стойностния обем  на вноса на стоки на България от ЕС през периода 2019 - 2020 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При импорта от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през януари има годишен ръст в процентно увеличение в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (155,2%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“  (38,1%).

Външнотърговското салдо на България с ЕС за януари 2020 г. е положително и е на стойност 164,5 млн. лева.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 5 месеца
За съжаление следващите 6 месеца ни чакат горчив спад.Дефицита може да се намали ,като повече произвеждаме и изнасяме и по-малко внасяме.Известно е ,че България е един от най-големите износители на мед и произвежда кабели ,но най жалкото е ,че не произвежда машини т,е, не произвежда и изнася готов продукт ,с който да печели от принадена стойност.Българското правителство трябва да се съсредоточи върху ресурсите ,които има страната и които са основа за бъдещи производства.В такъв смисъл правителството трябва да поощрява и подпомага стартъпи и фирми занимаващи се с производство на електродвигатели, и внедряващи електродвигатели във всякакъвв вид машини .Става въпрос ,че в България трябва да се произвеждат всякакъв вид електродвигатели,като се започне от различни видове помпи с електродвигатели,електротелфери, вентилатори за дом.и промишлени нужди ,вентилатори за банята и за компютрите,,миксери, бормашини ,дрелки ,винтовери,циркуляри,шмиргели .Защо българите да не произвеждат електродвигатели за автомобили, вятърни турбини малки и големи.Надявам се ,че в родината има достатъчно квалифицирани инженери ,коита са способни да конструират електродвигатели и машини работеши с електродвигатели ,с които да участваме в световното производство и коопериране с чуждестранни фирми.Крайно време е родината ни да преработва суровините си и произвежда машини ,вместо да изнася богатствата си на ниска цена.Същото важи и за земята ,която може да ражда плодове и зеленчуци и храни животни,но ние повече внасяме отколкото изнасяме.Затова сме бедните в Европа,защото прахосваме ресурсите ,вместо да ги използваме рационално.Доста българи работят в чужбина ,във ферми където всичко е организирано, а у нас е разрушено и всъщност няма къде да се работи.България изнася зърно за около 200 долара за тон и внася месо за около 1600-1700 долара на тон , пипер за около 2500 долара на тон ,домати,ябълки ,грозде и т.н.От 1 декар се произвеждат 500 кг жито ,1500 кг десертно грозде,5 000 до 10 000 кг домати или ябълки,1500-2000 кг пипер,3000 -3500 кг круши ит,н.

Още от Бюджет и финанси
Печалбата на банките за осем месеца спадна с над 43% на годишна база