Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Изплащането на гарантираните влогове в КТБ започва от 4 декември

ФГВБ ще определи няколко обслужващи банки с цел избягване на ненужна концентрация и напрежение

Изплащането на гарантираните депозити в КТБ ще започне от 4 декември, а това ще става от няколко банки, за да се избегне струпването на всички вложители в една банка, съобщават от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Всички вложители ще имат достъп до целия размер на гарантираните им от закона суми, посочват още от фонда.

Фондът ще изплаща напълно гарантираните суми на вложителите – български и чуждестранни физически и юридически лица, в размер до 196 000 лв. за един вложител, независимо от броя на сметките му в банката. В тази сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемането на лиценза на КТБ, пояснява институцията.

Влоговете в чуждестранна валута ще се изплащат в левове, като се преизчисляват по курса на БНБ в началния ден на изплащането.

Не по-късно от 25 ноември фондът ще информира вложителите в КТБ за обслужващите банки, чрез които ще се извършва изплащането, и за разпределението на вложителите по обслужващи банки, като тази информация ще бъде оповестена чрез медиите, на сайта на фонда и чрез платени съобщения в два централни ежедневника.

За да получи плащане, вложителят трябва да отиде в определената му обслужваща банка, където да представи документ за самоличност – лична карта за физическо лице, и може да се разпореди със средствата си. Ако желае, той може да изтегли парите си, да нареди прехвърляне на сумата в друга, посочена от него банка, или да я остави на влог в обслужващата банка.

Не е необходимо вложителят да прави заявление до фонда или до обслужващата банка, за да получи изплащане на подлежащата му на гаранция сума.

"Фондът извършва сериозна подготовка и има готовност да изпълни задълженията си по гарантирането на влоговете. Гарантираните суми на вложителите в КТБ ще бъдат изплатени в законово определения срок", посочват още от управителния съвет на фонда в съобщението до медиите.

Припомняме, че по-рано днес БНБ официално отне лиценза на Корпоративна търговска банка и поиска от съответния съд да открие производство по несъстоятелност.  

Също по-рано днес от БНБ обясниха, че през март подуправителят на банката Цветан Гунев е дал разрешение за увеличаване на капитала на банката с 35 млн. евро чрез схема от дружества, като на практика банката е финансирала сама себе си.

Припомняме, на 20 юни БНБ постави КТБ под специален надзор, след като банката изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

Всичко по темата четете тук

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Крайно време беше !

Още от Бюджет и финанси
Ръстът на жилищното кредитиране изпреварва силно този на другите сегменти