Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Калоян Стайков: Промяна в данъчната структура не бива да се прави с лека ръка

Няма как държавата със собствени бензиностанции да развали какъвто и да било монопол, твърди икономистът

Калоян Стайков: Промяна в данъчната структура не бива да се прави с лека ръка

Снимка: БГНЕС

Принципната промяна в политиката за събиране на данъци, в данъчната структура на страната не трябва да се прави с лека ръка само защото някой е сметнал, че някой сектор по този начин може да бъде подпомогнат. Това коментира в ефира на БНР Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика.

Според него би трябвало тази промяна е да обект на по-широк дебат. По-големият риск е, че цялата данъчна политика се поставя под въпрос и бъдещето ѝ, уточни още експертът. Той добави, че данъчната ни структура все още има положителна роля и е рано да се променя по този начин. „Промяната на едно от зъбните колела променя цялата система“, твърди Стайков. 

Още по темата

„В този сектор освен предложението за преференциална ставка по ДДС се обсъжда и увеличение на осигуровките. Нетната помощ за сектора няма да е 150 млн. лева, както се говори, а ще е много по-малка. Тогава възниква големият въпрос – ако за 50-70 млн. лева нетен ефект трябва да се променя данъчната система, не беше ли по-лесно да се измисли някаква форма на грант, която да изиграе същата роля, без да се стига до тези дебати“, коментира той пред Националното радио.

Икономистът обаче подчерта, че няма как държавата със собствени бензиностанции да развали какъвто и да било монопол и обясни, че проблемът не е в търговията на дребно, а в търговията на едро. „Основният проблем – цените на едро и собствеността на данъчните складове… Държавата е доказала, че няма опит в качественото управление на публични компании. Достатъчно е да погледнем какво се случва с болници, язовири, ВиК оператори. Няма смисъл да си правим още един експеримент, още повече че този пазар е доста специфичен. Тази идея е непремерена и е от днес до утре, в сферата на фантастиката. Ефектът от нея за пазара ще е никакъв, а за бюджета – отрицателен“, обясни Стайков.

 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Подходящ ли е моментът за завръщане на дълговия пазар?