IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Каримански: Лятната актуализация на бюджета няма да е „голямото харчене”

Председателят на бюджетната комисия в парламента потвърди, че той ще бъде номинацията на ИТН за шеф на БНБ

10:17 | 15.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Актуализацията на бюджета през лятото няма да е „голямо харчене”. След като видим каква част от капиталовите разходи са реализирани и как се движат, е възможно да има намаление на дефицита. Това коментира пред Нова телевизия председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и депутат от „Има такъв народ“ (ИТН) Любомир Каримански. 

Той не се съгласи с обвиненията на опозицията, че са предвидени твърде много разходи са социални плащания и бюджетът е разточителен. „От опозицията съм получил само вчера 12 предложения за увеличение на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) в частта за пенсиите, личните асистенти и други пера. В пенсионно-осигурителната система няма реформи. Това е, което трябва да се промени в бюджета между първо и второ четене – това, което искам да виждам повече е думата „реформа”. Искам задълбочена реформа в социално-осигурителния модел на България, така че според приноса – да бъде и осигуряването. Според уязвимостта на групите – да можем да покриваме най-уязвимите първо. Не може да оставяме и отлагаме проблема, защото се задълбочава”, каза Каримански и добави, че конкретно за здравеопазването едно от нещата, на които ще държи лично, е „дигитализацията, за която толкова много се говори". Според него всеки трябва да има лична здравна карта, с която може чрез чип да се проследява и здравното досие на пациенти, и да е проследим пътя на лекуването му - от личния лекар, през болницата, коя пътека, какви разходи са направени.

„Там ще бъдат и електронните рецепти, а така ще може да се контролира и начина, по който се продават лекарства, защото и там много се спекулира. Представете си, че направим нулево ДДС за лекарствата. Ами те, аптеките, ще бълват лекарства към пациентите - и такива, които са им нужни, и такива, които изобщо не им трябват", коментира Каримански.

Той увери, че в Бюджет 2022 е предвидено увеличение на средствата за Българската академия на науките (БАН) и за музейните работници. „Така исканията им ще бъдат удовлетворени и няма да се стигне до протести“, каза председателят на бюджетната комисия.

Относно искането на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) за увеличение на основните заплати с 20% Каримански обясни, че повишението е в процес на преговори.  

По време на разговора Каримански потвърди, че именно той ще бъде номинацията на ИТН за управител на БНБ. "Вчера чух от премиера, че всяка партия в коалицията ще даде своята наминация. Не мисля, че ще се получи сблъсък, дискусията ще е интелигентна и професионална. Освен академичен опит кандидатът трябва да има и познания за регулацията на банките в Европа", коментира той.
Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че Комисията по бюджет и финанси е стартирала процедурата за избор на нов управител на централната банка, след като мандатът на сегашния гуверньор е изтекъл.
Вчера премиерът Кирил Петков обяси, че "Продължаваме промяната" води разговори за този пост икономиста Илиян Михов, ректор на университета INSEAD в Сингапур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още