Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Лихвите по депозитите през април продължиха тенденцията на понижение

На месечна база много от средните лихвени се запазват от март, показва банковата статистика

Лихвите по депозитите през април продължиха тенденцията на понижение

Снимка: БГНЕС

Лихвите по депозитите на новите договори, които фирмите и домакинствата направиха през април, намаляват нивата си без изключение на годишна база, а на месечна много от тях остават непроменени от март, става ясно от статистиката с предварителни данни на Българска народна банка (БНБ).

Лихвени проценти по нов бизнес

Средният лихвен процент по депозитите на фирмите с договорен матуритет в левове през април спада за една година с 0,03 процентни пункта (пр.п.) до 0,02%, а по тези в евро – с 0,14 пр.п. до -0,05%.

В сравнение с март средната лихва по спестяванията на бизнеса с договорен матуритет в левове се запазва почти без промяна, а по тези в евро намалява с 0,03 пр.п.

През април, в сравнение с година по-рано, средните лихвени проценти по депозитите на домакинствата с договорен матуритет в левове и в евро се понижават до 0,10% - съответно с 0,05 пр.п. и с 0,07 пр.п.

В сравнение с март средната лихва на спестяванията с договорен матуритет в левове спада с 0,02 пр.п., а по тези в евро се повишава с 0,01 пр.п.

ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)

Лихвени проценти по салда

Средният лихвен процент по овърнайт-депозитите на фирмите в левове през април намалява на годишна база с 0,01 пр.п. до 0,00%, а по тези в евро – с 0,02 пр.п. до -0,01%. В сравнение с април 2019 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се понижава с 0,02 пр.п. до 0,10%, а по тези в евро – с 0,01 пр.п. до 0,15%, изчисляват в централната банка.

                               ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (САЛДА)

През миналия месец средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите на домакинствата в левове и в евро спадат с 0,01 пр.п. до 0,01% в сравнение с година по-рано.

При спестяванията с договорен матуритет в левове средната лихва намалява с 0,05 пр.п. до 0,21%, а по тези в евро – с 0,06 пр.п. до 0,17%.

                                                 ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА (САЛДА)

През миналия месец основният лихвен процент (ОЛП) е 0,00%, като запазва нивото си в сравнение с април 2019 г. и с март 2020 година. Индексът ЛЕОНИА Плюс през април 2020 г. e -0,68%. За една година той намалява с 0,21 процентни пункта, а за месец – с 0.12 пр.п.

Дългосрочният лихвен процент за оценка на степента на конвергенция през април е 0,20% и се понижава с 0,30 пр.п. на годишна база, а спрямо март се увеличава с 0,05 пр.п.

                                      ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ ПО ИЗБРАНИ ИНСТРУМЕНТИ

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Хампарцумян: Не се очертава ръст на лихвите по кредитите заради COVID кризата