IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Людмила Елкова: Социално-икономическите мерки на правителството са хаотични

Намаляването на ДДС на туроператорите се базира на невярна статистика, не може да се намаля и ставката на алкохолни напитки, посочи бившият зам. - министър на финансите

20:36 | 27.07.20 г.
Людмила Елкова: Социално-икономическите мерки на правителството са хаотични

Относно социално-икономическите стимули тя изтъкна, че е необходимо действията на правителството да са съпътствани с прозрачност и да има предвидимост - хората и бизнесът да са наясно с това какво могат да очакват.

Елкова определи като хаотични социално-икономическите мерки на правителството и смята, че 50-те лева за пенсионерите определено не са свързани с коронавируса. Тя е категорична, че пенсиите са обидно ниски и попита защо те се дават само за три месеца.

Икономистът зададе и въпроса какво се цели с намаляването на ДДС за туроператорите, което се предлага от депутата Валери Симеонов. „Проблемът не е в ДДС, а, че няма туристи", коментира Людмила Елкова и отбеляза, че сезонът върви към приключване.

Тя е категорична , че не може да се намали ставката за вино и бира, защото в приложението на европейската директива, където пише кои ставки може да бъдат намалени, се посочва, че това може да става за храни и напитки с изключение на алкохолни и това е принцип.

Бившият зам.-финансов министър определи като странна и невярна статистика за ДДС в туризма през юни, според която то било с 28 млн. лева повече като приходи, и напомни, че декларирането на ДДС се прави на 14 юли и като възможност за обработване на данни не е реалистично. 

„Всичко, което се прави, е вредно и за бизнеса, за инвестиционния климат и за хората. Това са пари на данъкоплатците, не ги дава някой, не ни ги дава правителството – това са нашите пари и ние заслужаваме да участваме в разговор къде да се вложат, за да бъде най-добре за обществото“, коментира Елкова.

„Залагат се капиталови разходи в големи обеми, които не се реализират и те всъщност се раздават на две-три правителствени заседания в края на декември по един непрозрачен начин. Те отиват в държавни предприятия, примерът с "Автомагистрали" е показателен, които нямат капацитет да изпълнят това, за което им се дават, отиват някъде на изчакване и след това се усвояват без обществени поръчки, което е порочно. Трябва да се предвидими социално-икономическите мерки на правителството“, съветва Людмила Елкова.

Тя е на мнение, че промените в кабинета “Борисов 3” няма да се отразят на пътя на България към еврозоната. Според нея еврозоната е стратегическа цел, „за която много трябва да се потрудим”.

Елкова смята, че назначаването на Кирил Ананиев за финансов министър на мястото на Владислав Горанов няма да доведе до неприятни изненади, тъй като той познава добре системата.

Какви са предизвикателствата пред Бюджет 2021? Как се отразява политическата ситуация в България върху икономиката й? Какъв трябва да е подходът към икономическата политика?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още