Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Мариана Кукушева: Диференцирането на ДДС ще изсветли сивия сектор

Намаление в цената на хляба не се очаква, прогнозира председателят на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите

Мариана Кукушева: Диференцирането на ДДС ще изсветли сивия сектор

Снимка: Архив Ройтерс

Много е важно диференцирането на данък добавена стойност върху различните продукти да не се разбира като опит за забогатяване от страна на бизнеса. Той все пак е косвен данък и се плаща от потребителите. При бизнеса се очаква промяната да извърши една друга реформа, която е свързана със създаването на по-конкурентна среда и изсветляване на сивия сектор. Това каза в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria  Мариана Кукушева, председател на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Още по темата

„Крайният търговец начислява винаги данъка и потребителят го плаща, но само 50% от производителите го изплащат на държавата. Тези ДДС измами трябва да бъдат преустановени“, категорична е Кукушева.

Тя коментира и как намаляването на ДДС върху хляба би се отразило на търсенето му.

„При намаляване на ДДС ще се повиши консумацията на хляб, защото конкуренцията ще премине на ниво качество... Няма лошо при хората и семейния им бюджет да остават едни 150 млн. повече. Тогава отношението им към държавата и политиците също ще се промени“, убедена е тя.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите подчерта, че за момента намаление в цената на хляба не се очаква.

„По данни на анализатори на международните борси цената на житната реколта през 2019 г. ще се увеличи с около 30%. Трендът на енергията, водата и заплащането на човешкия труд е трайно установен нагоре. Не се вижда светлина в тунела по отношение на банкови кредити и банкови лихви за България“, прогнозира Мариана Кукушева.

Повече от разговора по по темата вижте във видео материала.

гледано: 1826   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Правителството одобри допълнителни разходи за над 33 млн. лв.