Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Месечната инфлация в България леко се забави до 0,1% през март

През миналия месец най-много поскъпнаха пиперът и зелето, а поевтиняха цените на развлечения и култура, отчете НСИ

Месечната инфлация в България леко се забави до 0,1% през март

Снимка: Ройтерс

Цените на потребителските продукти в България са се увеличили с 0,1% през март спрямо февруари, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Статистиката показва леко забавяне на инфлацията - през февруари месечното изменение беше в рамките на 0,6 на сто, а през януари - 0,2 на сто.

От НСИ изчисляват, че инфлацията от началото на годината (март 2021 г. спрямо декември 2020 г.) е 0,9%, а инфлацията за март на годишна база е 0,6%, което е най-високата стойност от 5 месеца. 

Средногодишната инфлация за периода април 2020 - март 2021 г. спрямо април 2019 - март 2020 г. е 0,8%.

Индекс на потребителските цени (ИПЦ)

                           Инфлация, измерена чрез ИПЦ, по месеци

Данните на НСИ показват, че през март най-голямо е повишението на месечна база на цените на стоките и услугите в потребителските групи в транспорта - с 3%, а при образованието, както и в ресторанти и хотели е с 0,3%. Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива са поскъпнали спрямо февруари с 0,1%.

При алкохолни напитки, тютюневи изделия и здравеопазване цените остават на равнището от миналия месец.

НСИ регистрира намаление в цените на развлечения и култура с 3%, на облекло, обувки и съобщения - с 0,9%, а при жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома спадът е с 0,4%. При хранителни продукти и безалкохолни напитки той е 0,1%.

През миналия месец най-много е поскъпнал пиперът - с 9,7%, зеле - с 8%, олио - с 5%, ябълки - с 3,5%, месо от домашни птици - с 3%, домати - с 2,9%, месо от едър рогат добитък - с 2,2%.

През март с по-ниски цени са следните хранителни продукти: краставици - със 17,2%, маслини - с 3,6%, извара - с 3,5%, листни зеленчуци - с 3,1%, мляно месо (кайма) - с 2,8%, картофи - с 2,6%, леща - с 1,9%, свинско месо - с 1,7%, шоколад и шоколадови изделия - с 1,2%, прясна и охладена риба - с 1,1%.

В групите на нехранителните стоки и услуги през март е регистрирано увеличение на цените при: газ пропан-бутан за ЛТС, дизелово гориво и автомобилен бензин А95Н - с 5,2%, автомобилен бензин А100Н - с 4,1%, бойлери - с 3,1%, препарати за почистване на съдове - с 2,1%, газообразни горива за битови нужди - с 1,9%, метан за ЛТС - с 1,5%.

През миналия месец в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано намаление на цените при: централно газоснабдяване - с 2,8%, мебели - с 2,5%, мобилни телефонни апарати - с 2,4%, отоплителни уреди - с 1,4%, лаптопи - с 1,2%, облекло и обувки - съответно с 1,2 и 0,5%.

През март лекарските и стоматологичните услуги са се увеличили с 0,1%, а лекарствените продукти остават на равнището от февруари.

Извънболничните медицински услуги (рентгенови снимки и лабораторни изследвания на кръв) са се увеличили с 0,3%.

Хармонизиран индекс на потребителските цени (ХИПЦ)

Според хармонизирания индекс на потребителските цени за март спрямо февруари месечната инфлация е 0,2%. Инфлацията от началото на годината (март 2021 г. спрямо декември 2020 г.) е 0,8%, а годишната инфлация за март 2021 г. спрямо март 2020 г. е 0,8%.

Средногодишната инфлация за периода април 2020 - март 2021 г. спрямо периода април 2019 - март 2020 г. е 0,5%.

Според ХИПЦ през март спрямо февруари цените на стоките и услугите в потребителските групи при хранителни продукти, безалкохолни напитки, алкохолни напитки и тютюневи изделия остават на равнището от миналия месец. Не се променят и цените в здравеопазването.

Увеличението на транспортните цени е 2,3%. С 0,4% са по-скъпи разнообразни стоки и услуги, при образованието повишението е с 0,3%, а на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - с 0,1%.

НСИ отчита намаление в облекло и обувки - с 1%. Спадът в цените за съобщения е с 0,9%; при развлечения и култура - с 0,7%; жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома - с 0,5%; ресторанти и хотели - с 0,4%.

Индекс на цените за малката кошница (ИЦМК)

Индексът на цените за малката кошница за март спрямо февруари е 99,9%, а от началото на годината (март 2021 г. спрямо декември 2020 г.) е 100,7%.

През март цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо февруари както следва – при хранителни продукти - цените остават на равнището от миналия месец, при нехранителните стоки намалението е с 0,3%, а при услугите цените остават на равнището от миналия месец.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Не знам остана ли някой да вярва на тези статистики за инфлацията.

Още от Бюджет и финанси
Над 17 млрд. лв. са натрупани в системата на допълнителното пенсионно осигуряване