IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На поредно среднощно заседание депутатите приеха окончателно Бюджет 2018

Опозицията изтощи управляващата коалиция като атакуваше всеки възможен текст, а най-ожесточен спор предизвика концесията на летище София

23:03 | 30.11.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

След двудневен маратон депутатите приеха окончателно на второ четене Бюджет 2018. Защо се стигна до среднощни заседания така и не стана ясно, въпреки че големи промени в план-сметката нямаше. Вчера народните представители заседаваха до 3 часа през нощта, но не успяха да приемат всички текстове.

Днес решиха да спрат часовника докато не гласуват целия проектозакон, което отново стана късно вечерта, след като опозицията атакува буквално всеки отделен член от законопроекта.

По време на дебатите от БСП поискаха по 5 млн. лв. повече за БНР и БНТ, тъй като за догодина няма промяна на параметрите в разчетите на обществените медии. „Моля ви подкрепете това предложение, защото иначе новите ръководства няма да могат да развиват тези медии, а примката около обективната българска журналистика се затяга все повече“, призова депутатът от БСП Александър Симов.

От ГЕРБ отказаха и предложиха въвеждане на делегиран бюджет.

Симов отбеляза, че ръководителят на Симфоничният оркестър на БНР Теодосий Спасов е помолил да бъде подпомогнато националното радио, тъй като средната заплата на музикантите е 830 лева при средна за страната - около 1060 лева. Менда Стоянова призна, че това е един от най-добрите оркестри, но чисто по социалистически се предлага едни пари да се раздават на бедните музиканти.

„Аз предлагам да седнем и да разработим концепция за финансирането на този оркестър, както се финансират всички останали сценични изкуства - през делегирани бюджети на база на зрителите, които ги гледат“, посочи тя.

Депутатите одобриха още бюджетите на държавните агенции и комисии, сред които на Държавна агенция "Национална сигурност", Държавна агенция "Разузнаване", Националната служба за охрана, Комисията за финансов надзор, Комисията за регулиране на съобщенията, Държавен фонд "Земеделие".

За 2018 г. планираните разходи за ДАНС са 108 млн. лева, от които 94 млн. лева за персонал. Средствата за Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) са 34 млн. лева, а за Националната служба за охрана - 37 млн. лева. От левицата поискаха минимално увеличение на бюджета на ДАР, за да можела агенцията да изкара и тази година, но предложението не беше прието. 

Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Да, истината побеждава заблудата.Дано по-скоро дойде времето с прекратени страдания от създаващото щети държавно прилагане на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
знаем , знаем Иване ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Сегашният бюджет подсигурява провалът на правителството.При запазване на създаващото щети държавно прилагане на парите колкото по-добре се изпълнява бюджета, толкова ще е по-голям провалът на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още