IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 275 хиляди е-винетки за 15 млн. лева са купени от началото на годината

До края на февруари ще изтече валидността на повече от 1 милион годишни електронни винетки за леки автомобили, напомнят от Агенция „Пътна инфраструктура“

14:53 | 16.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Над 275 хиляди електронни винетки на стойност над 15 млн. лева са продадени от началото на 2020 г. От тях 69% са за пътни превозни средства с българска регистрация, от които над 125 хиляди са за леки автомобили. Българските шофьори са купили е-винетки за близо 13 млн. лева, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.За сравнение, през същия период на миналата година бяха продадени малко над 206 хиляди е-винетки на стойност 14 млн. лева.

В АПИ констатират, че годишните винетки остават най-предпочитаните от началото на 2020 г. досега, следвани от седмичните, които са 78 хиляди броя.  

Най-много шофьори са търсили е-винетки на 3 януари  – над 23 хиляди за един ден.

От началото на годината са купени е-винетки за над 85 хиляди превозни средства с чужда регистрация. От тях за тежкотоварни автомобили са взети 34 хиляди броя, като близо половината са за автомобили с турска регистрация.

От АПИ напомнят, че до края на февруари ще изтече валидността на повече от 1 милион годишни е-винетки за леки автомобили.

Потребителите трябва да са внимателни при въвеждането на данните на превозното средство, когато купуват е-винетка. Вписването на регистрационния номер може да бъде на кирилица или на латиница, но символите трябва да съответстват на символите в номера. Въвеждат се само букви или цифри, без тирета, интервали и точки. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми.

Отговорността за попълването на коректната информация за номера на превозното средства, категорията му и периода на валидност на е-винетката, е на собственика или ползвателя.

Потребителите задължително да преглеждат въведената информация, независимо дали от тях или от служител в търговската мрежа, преди да потвърдят плащането. В случай на неправилно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Корекции в системата не са възможни.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още