IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се очаква драстична промяна в европарите към България от бюджета на ЕС

Предложението на ЕК за новата финансова рамка е за един балансиран бюджет, който е много добра основа за преговори, смятат Томислав Дончев и Владислав Горанов

22:00 | 02.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В бюджета на Европейския съюз за периода след 2020 година българският интерес е в достатъчна степен защитен. Не се очаква значима промяна в размера на сумите, които ще получи България.

Така вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов коментираха първия вариант за Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 година, който Европейската комисия анонсира за първи път.

Комисията предлага дългосрочен бюджет на стойност 1,134 трилиона евро. Кохезионният пакет през настоящия програмен период е 371 млрд. евро, а предложението за следващия програмен период е 373 млрд. евро.

По отношение на Общата селскостопанската политика през настоящия програмен период има спад, докато за следващия програмен период са предложени 371 млрд. евро, при 411 млрд. евро от сегашния програмен период.

За инструментите за миграция и сигурност са предложени 62,5 млрд. евро, като за сектор миграция и граници в проекта за заложени почти 35 млрд. евро, а за сигурност и отбрана – 27,5 млрд.евро.

Удвоени са парите по програма "Еразъм+" от 14,775 млрд. евро до 30 млрд. евро.

Томислав Дончев е на мнение, че „някъде е възможно да има леко движение нагоре, някъде е възможно да има леко движение надолу”, като България като външна граница ще има възможност да използва ресурса за защита на външните граници на ЕС.

"България ще получи повече, отколкото досега, категоричен е Горанов. – Все още е рано да се коментира къде е България в тези числа, тъй като отделните пакети по държави не са разписани от комисията."

Според него двата основни стълба на бюджета на ЕС – Кохезионната и на Общата селскостопанска политика, ще бъдат съхранени, доколкото е възможно, но в бюджета ще има и нови политики.

“В заложената рамка за всички държави вноската скача от 1% на 1,1% от общия брутен национален доход. При нас това увеличение ще е голямо, защото расте БВП на самата държава“, обясни финансовият министър.

Той каза още, че задачите на ЕК в новия програмен период са свързани с това да се срещне предизвикателството на Brexit.

"Умерени оптимисти сме, че уравнението, което предложи Европейската комисия, е един възможен вариант на многогодишната финансова рамка", каза Горанов и допълни, че на 14 май на Съвета по общи въпроси ще се отдели специално внимание на тази тема.

Финансовият министър заяви и че придвижването на дебатите за новата финансова рамка на ЕС не трябва да се отлага, а трябва да се случи още сега по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

Томислав Дончев посочи, че оттук нататък ще текат много тежки преговори.

"Ще има много реформи в Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика", подчерта той и съобщи, че към средата на лятото ще може да се прочете и националната ни позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още