Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Петър Андронов: Банковата система се намира в отлично състояние

Лихвите по депозити са исторически на най-ниските си нива, коментира председателят на АББ

Петър Андронов: Банковата система се намира в отлично състояние

Снимка: Pixabay

Активите на банковата система в момента са близки по размер до БВП на страната. Те възлизат на около 95 млрд. лв. и нарастват една идея по-бързо от произведените от икономиката стоки и услуги. Това обясни в ефира на Българска национална телевизия (БНТ) Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България (АББ). 

Той уточни, че активите са доминирани предимно от кредити, а друга част са парични средства, салда по сметки в Централната банка, кешови наличности. „Говорим за една съвсем нормална структура на активите.  Банковата система се намира в отлична кондиция, расте добре, генерира доходи, посредничи по-интензивно отколкото в предишните години“, обясни още Андронов.

Банките са огледало на икономиката – когато тя върви добре, и те се движат бързо, каза още банкерът.

Според него в момента лихвите са изключително ниски. „Лихвите по депозити са исторически на най-ниските си нива - близки до 0.25% средно. Само преди няколко години имаше и 6-7-процентни лихви. По-надолу от сегашното им ниво няма накъде да отидат, въпреки че парите, които ние банките държим например в Централната банка, вече се олихвяват с отрицателна лихва от -0,6%“, каза Андронов. 

Още по темата

По думите му лихвите по кредитите се движат от много фактори, но факторът, който влияе най-пряко, е лихвената политика на ЕЦБ, или поне доколкото лева е обвързан с еврото и от гледна точка на това, че кредитите и депозитите са почти наполовина разпределени между левови и в евро. Депозитите продължават да нарастват - с 6% годишно“, посочи банкерът.
Според него няма алтернатива, въпреки че част от спестяванията са минали към потребление и инвестиции. С 6% растат и кредитите, така както очаквахме.

По думите му причината за нарастване на депозитите, че тези пари няма къде да се вложат, няма добре развит капиталов пазар у нас. Банковите фондове, които възлизат на близо 1 млрд. лв. са алтернатива, но за съжаление там вложените средства са предимно от чужбина, посочи председателят на АББ.“Не бива да имаме илюзии за пазари като нашия, дори някакви средства да се пренасочат, активите във фондовете едва ли ще надхвърлят 2 млрд. лв. Капиталови пазари в малки икономики трудно се развиват. Това е свързано с прозрачността на компаниите, които се листват, с надеждност, дълготрайни резултати и доверие. Такава обстановка се създава много трудно и отнема време. Всъщност цяла Европа не е никак силна в този канал на финансиране. Америка е лидер в това отношение“, обясни Петър Андронов.

Относно статистиката, че има 17 атакувани банкомата от началото на годината, банкерът посочи, че това действително повдига  въпроса за сигурността на машините. „Банкоматите са добре защитени. Най-вече те са покрити със СОТ, върху тях има видео наблюдение, те са застраховани и не на последно място - сумите, които има в отделно устройство не са толкова големи. Нивото на защита е предостатъчно сега, разбира се, всеки може да прецени дали е необходимо нещо повече да направи, но не се водят разговори за увеличаване на защитата“, обясни Андронов.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
9
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Ако Цацаров се разшета и прати тук-там прокурорски проверки, защото се навъртали съмнителни типове пред гишетата, банковата ви асоциация ще реагира като регистрирана по закона за дребния селскостопански производител. Къде бяхте, когато удариха КТБ, бе, юнаци? Такива мишоци като вас котаркът ми мъкне всеки ден в къщи. Откъде ги намира - не знам. Явно сте навсякъде.
8
 
4
 
1
преди 2 години
Преди кризата при Корпоративна търговска банка, банковата система беше в по-"отлично състояние".

При наличната грешка в паричната политика всяка банка е със съдба на жертва и подсигуряван провал. Сега банките, колкото по-добре подпомагат за реализирането на икономическия растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи се създава и щетите са по-болезнени.
Централната банка не може да спаси банките, защото е без необходимата компетентност.

Още от Бюджет и финанси
Два български застрахователя разширяват дейността си в Гърция и Испания