Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Петър Чобанов: Бюджет 2021 залага "бомби" за следващи управления

Този разчет заплашва да вкара България в дългова криза, твърди бившият финансов министър

Петър Чобанов: Бюджет 2021 залага "бомби" за следващи управления

Снимка: БГНЕС

В предложения Бюджет 2021 се залагат „бомби“ за следващи управления. В разчетите се вижда раздаване на пари „на калпак“ с „един калпак – един глас“. Това каза в ефира на bTV бившият финансов министър Петър Чобанов.

Той подчерта, че този бюджет ще вкара страната ни в дългова криза. Според него в проектобюджета липсва обяснение какво общо имат някои разходи с COVID кризата.

Според Чобанов е странно защо в макрорамката за следващата година не е заложено евентуално задълбочаване на коронакризата. 

Още по темата

„Дефицитите, заложени в разчетите, са над 5% и това ни отдалечава от критериите за членство в еврозоната. Следващата година е предвиден нов дълг от 4 млрд. лева. Външният дълг на страната до 2023 г. ще трябва да се увеличава между четири и седем млрд. лева, по данни на Bloomberg”, подчерта Чобанов.

Действително заложеното ниво на държавния дълг до края на 2023 г. в 38,9 млрд. лв., като се очаква в края на бюджетната 2020 г. той да достигне до около 28 млрд. лв.

Като пример за раздаване на пари на калпак Чобанов даде 50-те лева, които ще се отпускат на всички пенсионери поне до март 2021 г. „Добре е пенсионерите да бъдат подкрепени, но трябва да се промени цялостният модел“, уточни бившият финансов министър.

Той подозира, че следващият кабинет трудно ще осигури детски надбавки за всички родители за 2022 г. Припомняме, че такива се предвиждат само за догодина. „Трудно се отменят социални права, защото следват протести“, предупреди Чобанов.

По думите му в проекта на държавната план-сметка има време и могат да се правят и положителни промени в разходната част, като например да се изпълнят исканията на полицаите за по-високи заплати. Той уточни, че протестът на служителите на реда е справедлив.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
БНБ очаква по-висок икономически растеж на България през тази и следващата година