IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планира се 10% ръст на заплатите в сферата на културата догодина

В законопроекта за бюджета е планирано увеличаване на парите за култура с над 31 млн. лв.

14:44 | 04.10.12 г.
Планира се 10% ръст на заплатите в сферата на културата догодина

Заплатите на служителите в сферата на културата да бъдат увеличени с 10%, предвижда Законопроектът за държавния бюджет на България за 2013 г., изготвен от Министерство на финансите (МФ), съобщива БТА.

В законопроекта е предвидено увеличаване на парите за култура с над 31 млн. лева, като с 26 млн. лв., се повишават разходите за държавните и общинските културни институти, в това число музеи, галерии, библиотеки и читалища.

За сектор "Култура" от бюджетния план за следващата отчетна година е заложено увеличение на разходите за персонал с 5 млн. лв.

Предвижда се с допълнителните средства да се осигури увеличение на възнагражденията както за държавните музеи и художествени галерии към Министерство на културата, така и на персонала в делегираните от държаватa дейности, финансирани чрез общинските бюджети. В тях се включват всички регионални музеи, художествени галерии, регионални библиотеки и всички читалища.

По този начин ще бъде решен сериозният проблем, свързан със заплащането на служителите в културните институти, които се занимават и с научна дейност, издирват, проучват и съхраняват основната част от културното наследство на България, отбелязват още от ресорното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още