Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Планира се 10% ръст на заплатите в сферата на културата догодина

В законопроекта за бюджета е планирано увеличаване на парите за култура с над 31 млн. лв.

Заплатите на служителите в сферата на културата да бъдат увеличени с 10%, предвижда Законопроектът за държавния бюджет на България за 2013 г., изготвен от Министерство на финансите (МФ), съобщива БТА.

В законопроекта е предвидено увеличаване на парите за култура с над 31 млн. лева, като с 26 млн. лв., се повишават разходите за държавните и общинските културни институти, в това число музеи, галерии, библиотеки и читалища.

Още по темата

За сектор "Култура" от бюджетния план за следващата отчетна година е заложено увеличение на разходите за персонал с 5 млн. лв.

Предвижда се с допълнителните средства да се осигури увеличение на възнагражденията както за държавните музеи и художествени галерии към Министерство на културата, така и на персонала в делегираните от държаватa дейности, финансирани чрез общинските бюджети. В тях се включват всички регионални музеи, художествени галерии, регионални библиотеки и всички читалища.

По този начин ще бъде решен сериозният проблем, свързан със заплащането на служителите в културните институти, които се занимават и с научна дейност, издирват, проучват и съхраняват основната част от културното наследство на България, отбелязват още от ресорното министерство.

По статията работиха: Елена Калпакчиева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
През юни спестяванията у нас нарастват с 9% на годишна база