Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ПП няма да се откаже от повишаването на максималния осигурителен доход

В момента той е на най-ниското си ниво спрямо средната заплата, откакто България част от ЕС, твърди Асен Василев

ПП няма да се откаже от повишаването на максималния осигурителен доход

Снимка: БГНЕС

Намерението на „Продължаваме промяната“ да обвържат максималния осигурителен доход с минималната работна заплата срещна сериозен отпор от страна на IT сектора в България. Въпреки това обаче спряганият за финансов министър в бъдещия редовен кабинет Асен Василев обяви в профила си във Facebook, че няма никакво намерение да отстъпи.

Според сега действащото законодателство в момента осигуровки се дължат само върху трудово възнаграждение до 3 хил. лв. на месец. Остатъкът над тази сума, която служителят получава, не се облага.

В пост в социалната мрежа Василев обяснява, че в момента максималният осигурителен доход е на най-ниското си ниво спрямо средната заплата, откакто България част от ЕС.

„Праговете са въвеждани на стойности 4.8х, 2.8х, 2.9х, 3х и 2.4х средната брутна заплата от предходната година. Приетото предложение за прага за 2022 г. е да се въведе нов праг на 2.3х средната брутна заплата от предходната година (най-ниската историческа стойност за нов праг) и прагът да остане на стойност 2.3х през следващите 4 години. Както казахме, няма да вдигаме данъците, но ще ги събираме. Без изключения“, написа Василев.

Източник: Асен Василев, Facebook

Донякъде тази стъпка е съвсем обоснована, защото действащият в момента начин на облагане на хората с високи заплати е регресивен спрямо лицата с по-ниски заплати.

Едва ли някой е забравил, че IT секторът от години се бори срещу това праговете да бъдат повишени и до сега сякаш този сектор получаваше подкрепа. И сега секторът излезе с протестна декларация, под която са се подписали Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската стартъп асоциация (БЕСКО), Фондацията "Клъстер информационни и комуникационни технологии" (ИКТ Клъстер) и Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ).

От бранша заплашват, че IT специалистите ще избягат зад граница, ако максималният праг бъде повишен. "Тези специалисти са основното ядро на зараждащата се и така необходима за устойчивото развитие на България средна класа. У нас тя е 5%. Висококвалифицираните, образовани и талантливи млади хора, които все още не са напуснали България, трябва да бъдат поощрявани, а не порицавани като плащат осигуровки върху по-голяма част от заплатата си“, се казва в декларацията.

В документа се посочва още, че броят на работниците и служителите с начислен месечен облагаем доход от 3 хил. лв. и повече към месец август 2021 г. е 188 820, като от тях заетите в IT сектора са 47 335.

„Това е "промяна“, но не в посока реформи, прозрачност, справедливост и още по-голяма ефективност и събираемост на дължимото към фиска, а към насаждане на несигурност и хаос. Уверени сме, че тази непредвидимост в решенията, касаещи данъчно-осигурителната система, са пагубни за конкурентоспособността на българската икономика“, категорични са още от сектора.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

4
 
8
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Продължаваме Подмяната вече засраха пейзажа а още дори не са почнали .... пълен провал са оказаха, съжалявам че подмамиха толкова десни хора включително и мен
5
 
6
 
2
georgi_shum до: Грую Груев
преди 1 месец
А добър ден. Това, че тия са пълни некадърници и въздух под налягане, го говоря от преди изборите.
5
 
6
 
1
преди 1 месец
Кирчо и Кокорчо ме загубиха преди да са започнали - значи пак тези, дето имаме акъл в главата и не лъжем държавата, ще плащаме на *** и тези, дето лъжат държавата - ми да погледне строителният сектор да речем - среден плочкаджия под 4-5к чисто на месец не пада, но осигурвки няма! Но пасаран от мен! Все повече си мисля, че ПП значи пълни пее...зи

Още от Бюджет и финанси
Тихомир Тошев: Банковите услуги на гише ще стават все по-скъпи