IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът: До края на мандата външният дълг пада до 20% от БВП*

Нивото на държавния дълг пада до 23% от БВП през тази година, а догодина ще е 21,3% , посочи от парламентарната трибуна Менда Стоянова

12:26 | 25.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С 2,3 милиарда по-малко са задълженията, а правителството работи до края на мандата да свали външната задлъжнялост на 20% от БВП.

“В тройката на отличниците сме в Европа по външен дълг”, похвали се премиерът Бойко Борисов пред министрите си в началото на днешното правителствено заседание, цитиран от Dnes.bg.

По думите му според данните на Евростат сме трети след Естония и Люксембург по най-нисък външен дълг, който намалял от 29% на около 23%.

„Отчитаме изключително ниско ниво на държавния дълг, обяви от парламентарната трибуна председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от БТА.

Според депутата от ГЕРБ провежданата от правителството “разумна фискална политика поставя България на едно от челните места на Евросъюза по нисък размер на консолидирания дълг държавно управление”.

“Съотносим към БВП той бележи спад до 25,4% от БВП през 2017 г. при 29% в края на 2016 г. По този начин страната ни запазва водещата си позиция на най-ниска задлъжнялост след Естония и Люксембург. Отчетените нива не са само далеч под най-горния праг на Маастрихтските критерии за конвергентност от 60%, но и са значително под средните нива за 28-те държави от ЕС, които са 81,6%, и 19-те от Еврозоната, чийто нива дълг са средно 86,7%", коментира данните председателят на бюджетната комисия в парламента.

Менда Стоянова прогнозира, че през следващите години дългът ще продължи да намалява като през 2018 г. ще достигне 23% от БВП, през 2019 г. – 21,3% и през 2020 г. – 20%.

Тя обясни, че задлъжнялостта няма да се увеличава и припомни, че правителството не е изтеглило 16 млрд. лева нов дълг, а от бюджетните излишъци миналата година е направило погасителни вноски по петгодишните еврооблигации, с което нивото на дълга е намаляло номинално с 2,257 млрд. лева, или с 3,5 процентни пункта.

*Информацията е обновена в 13 часа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още