Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Ройтерс: ЕС ще подкрепи България и Хърватия за ERM-2

Някои дребни въпроси остава да бъдат решени в следващите часове, което може да забави анонсирането и след уикенда

Ройтерс: ЕС ще подкрепи България и Хърватия за ERM-2

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Представители на еврозоната са готови да пуснат Хърватия и България в механизма ERM-2, предварителен етап за приемане на еврото като валута за двете страни през следващите три години, твърди Ройтерс, позовавайки се на четирима източници.

Този ход ще проправи пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок, който сега има 19 членове.

Европейски представители са заявили, че решението е неминуемо след окончателната подкрепа от еврозоната и финансовите министри на ЕС, които провеждат видеоконферентна връзка в четвъртък.

Още по темата

Двама източници заявяват, че решението вероятно ще бъде обявено в извънработно време, вероятно през уикенда, за да се предотвратят спекулациите на пазара.

Според някои от източниците някои дребни въпроси остава да бъдат решени в следващите часове. Те биха могли да забавят обявяването и след уикенда, но е малко вероятно да отменят решението за присъединяване към ERM-2.

Този ход подчертава продължаващата привлекателност на валутата въпреки дълговата криза, която последва глобалния финансов срив през 2008 г. и многократните прогнози за смъртта на блока. Преминаването към еврото, което остава на второ място като глобална резервна валута единствено след долара, се разглежда в Източна Европа като средство за стимулиране на инвестиции и в някои случаи – на окончателно затръшване на комунистическото минало на региона.

Последната страна, която осъществи промяната, беше Литва преди пет години. Останалите четири съществуващи членове от Източна Европа са Естония, Латвия, Словакия и Словения.

След като страните се присъединят към ERM-2, те остават в механизма за около две години, преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврозоната, процес, който отнема приблизително още една година, което прави 2023 г. най-ранната година за членство в еврозоната.

Очаква се ЕЦБ да определи базов курс за конвертирането на хърватската куна и българския лев в евро след петък, твърдят източници на Bloomberg. След това двете валути ще могат да се колебаят в диапазон плюс или минус 15% от този курс. Ако приемем, че двете държави успеят да осъществят това за най-малко две години, двете страни биха могли след това официално да се присъединят към еврозоната.

Левът вече е привързан към еврото, докато куната се колебае в тесен диапазон като част от подготовката на двете страни за присъединяване към валутния блок. Те също така трябва  да поддържат под контрол инфлацията, държавния дълг и бюджетния дефицит, за да отговарят на условията за приемане.

Припомняме, че преди дни приключи успешно увеличението на капитала на ПИБ - едно от ключовите условия България да бъде допусната в „чакалнята“ за еврозоната и надеждата е това да се случи този месец.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
2
 
10
Стоян Петров до: Dr. Vatnikov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Абсолютна истина, но говориш за съвсем различна географска ширина. На нашата, например Италия(пак Италия) увеличението на цените бе с над 20 процента. В Гърция и Испания също пораснаха, но не си спомням точна цифра. Българина има една поговорка, "Щом мечката играе у комшията, ше играе и у вас". Аз лично предполагам че коефициента ще е 1.1 спрямо левовите цени.
0
 
6
 
9
Dr. Vatnikov до: melon
преди 1 година
Няма профилна снимка
Говориш глупости, от държавите, които последно приеха Еврото, при нито една нямаше увеличаване на цените и на това лично съм свидетел. Словакия, Литва, Латвия, Естония, никъде! Имаше по 2 цени на всяка стока в продължение на година, да няма грешки или някой да си помисли, че има спекула.
2
 
3
 
8
Стоян Петров до: mrynmryn
преди 1 година
Няма профилна снимка
Това което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола?
4
 
3
 
7
Frosty до: Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хубава, но фалшива... ха-ха.
2
 
3
 
6
mrynmryn до: Стоян Петров
преди 1 година
Няма профилна снимка
Според мен банковият надзор при нас ще е по-сериозен, отколкото при Италия. Просто някои са равни, но други са по-равни :))

Още от Бюджет и финанси
Fitch потвърди рейтинга на България на BBB