IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати: Съкращават администрацията заради изчерпаните финансови ресурси

Дебатът ще бъде основно за броя на работещите в НАП и митниците

12:26 | 15.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Синдикати: Съкращават администрацията заради изчерпаните финансови ресурси

Кабинетът „Орешарски” прибягва до съкращаването на администрацията заради изчерпаните финансови ресурси на държавата. Това мнение изразиха синдикалните лидери Пламен Димитров от КНСБ и Константин Тренчев от КТ „Подкрепа” пред bTV по повод информацията от петък, че ще бъдат съкратени 10% от държавната администрация.

Те бяха категорични, че мярката не е била съгласувана с работническите организации и изразиха съмнение дали е съгласувана и с членовете на кабинета.

„Питайте министър Адемов кога е научил за съкращенията. Повтаря се един сюжет – като финансов министър Пламен Орешарски научи за плоския данък от медиите”, коментира Тренчев. 10-процентните съкращения ще засегнат 18 000 души, а фискалният ефект продължава да бъде неясен, допълни Пламен Димитров, според когото оптимизацията на администрацията трябва да бъде съпътствана от въвеждането на електронно правителство.

И двамата синдикални лидери се съгласиха, че администрацията е „наистина раздута”, но са против съкращаване на принципа, предложен от финансовия министър Петър Чобанов. „Писмото от Министерството на финансите, изпратено до десетки структури, императивно иска данни за финансите при 10% съкращения”, каза Димитров, опровергавайки вчерашното уверение на социалния министър Хасан Адемов, че мярката няма да бъде прилагана механично.

„Няма агенция, която е пропусната. До вчера трябваше да се предоставят данните, а утре Министерският съвет ще обсъжда къде и колко да се съкращава”, добави Димитров.

Според него не трябва да се допуснат  съкращения в приходните агенции, в социалното министерство и в контролните органи – структурите, които са важни за бюджета.

„Държавната администрация наистина е раздута, има структури, които, ако изчезнат, няма и да разберем, има и други, в които хората не достигат”, допълни Константин Тренчев. Според него оптимизацията на администрацията е трябвало да бъде част от предизборните програми на партиите, но всички са се страхували от такива обещания. Синдикалните лидери прогнозираха избухването на нови протести през зимата, защото много недофинансирани сектори имат голям протестен заряд.

Съкращенията в разходите на администрацията са наложителни, заяви от своя страна депутатът Георги Кадиев, член на бюджетната комисия в парламента.

„Поне в системите, които познавам - Министерството на финансите, Агенция "Митници" и НАП - спокойно може да се съкратят 10 процента. Вярно е, че това на пръв поглед противоречи на нашето обещание за създаване на работни места, но всъщност нашето обещание не беше за държавния сектор“, обясни той.

Кадиев допълни, че лично той е привърженик на идеята за съкращенията. Те обаче не трябва да се правят „поголовно - навсякъде по 10 процента“. Системите са различни и нуждите са различни. Някъде може повече, някъде - по-малко. Но като крайна цел - 10 процента са съвсем приемливи, коментира  Кадиев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
pavlin375
преди 10 години
Работодателите се оплакват , че не могат да намерят квалифициран персонал , със съкращенията в държавната администрацията , квалифицираните кадри ще получат възможност за по-високи доходи в реалната икономика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
baudolino
преди 10 години
Държавната администрация наистина е раздута, има структури, които, ако изчезнат, няма и да разберем, има и други, в които хората не достигат, допълни Константин Тренчев. Господа синдикалисти, след като най-вероятно имате структури в цялата държ. администрация, защо не изготвите Вие този списък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още