IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Администрацията трябва да бъде стегната и добре платена

Съкращенията няма да бъдат механични, ще се намалят разходите за издръжка на ведомствата и ще се премахнат дублиращите се структури

12:38 | 14.10.13 г. 1
Адемов: Администрацията трябва да бъде стегната и добре платена

Държавната администрация трябва да бъде стегната, добре платена и да отговаря на изискванията на българските граждани. Това коментира днес пред журналисти министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който участва в конференция, организирана от КТ "Подкрепа".

Коментарът му бе по повод заявеното от премиера 10-процентно съкращение в държавната администрация, съобщи БТА.

По думите на министър Адемов сега съществуващият модел на администрацията с увеличения от Симеон Дянков брой на държавните служители с 14 400 в края на мандата на предишното правителство не е удачен.

„Никой не е казал, че съкращенията ще бъдат механични“, каза в отговор на упреците на синдикатите министърът.

Според него преди да се пристъпи към такава мярка, трябва да се направи сериозен и функционален анализ на структурите на държавната администрация. От една страна трябва да положим усилия в бюджета за 2014 г. да се намали издръжката на отделните ведомства, да се предложат структурни корекции там, където е възможно, за да може в крайна сметка администрацията да бъде полезна на хората и да предлага услуги“, отбеляза министър Адемов.

Големият проблем по думите му е как да се намери начин, по който да се намалят разходите за издръжка, да се премахнат дублиращите се структури и да се освободи финансов ресурс и за други политики.

Министър Адемов съобщи, че се правят предложения и разчети по отделните ведомства и министерства, като в крайна сметка Министерски съвет ще предложи на социалните партньори дискусия по този въпрос. Той уточни, че има структури като приходните агенции, в които е трудно да се мисли за съкращения, както и в структури с контролни функции и такива, при които има пряк контакт между държавните служители и населението, като Агенцията за социално подпомагане. В Главна инспекция по труда има потребност от повече инспектори, защото спазването на трудовото законодателство е много важно, както и решаването на проблемите на "сивия" сектор, посочи министър Адемов.

От двата синдиката КТ "Подкрепа" и КНСБ изразиха несъгласие във връзка със заявените 10-процентни съкращения в държавната администрация.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че синдикатът се противопоставя на подобен механичен подход от страна на премиера. Има ведомства, където има недостиг на кадри, като Главна инспекция по труда /ГИТ/, например, отбеляза Тренчев. По думите му, ако е имало предложение за план с аргументи, в което да участва и синдикатът, тогава е нямало да има такава съпротива от страна на конфедерацията.

Категорично сме против такива механични съкращения, особено в агенциите по събиране на финансите и за контрол като НАП и ГИТ, заяви вицепрезидент на КНСБ Иван Кокалов. Той каза, че не приема твърденията за "раздута" администрация и че това трябвало да се докаже. Политическите съкращения направиха така, че кадърните служители напуснаха и сега на министерствата им е много трудно да намерят някой, който да им напише качествено становище, коментира Кокалов. Според него необходим е дебат как и по какъв начин трябва да функционира държавната администрация.

Заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков заяви, че трябва да се преразгледат функциите на административните органи и да се избягват дублиращи се структури в администрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
fortiss
преди 10 години
Да започне със стягането първо, за да не стане така, че за кой ли път първо да си платим, а стягане да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още