Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Thomson Reuters вероятно ще изчислява „СОФИБОР“ от 1 юли тази година

Вероятно няма да има промяна в начина, по който се изчисляват и са договорени лихвите по кредитите в левове, твърди Менда Стоянова

Thomson Reuters вероятно ще изчислява „СОФИБОР“ от 1 юли тази година

Менда Стоянова. Снимка: БТА

Thomson Reuters  вероятно ще изчислява индекса „СОФИБОР“ от 1 юли тази година. Това заяви пред Българското национално радио (БНР) председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Припомняме, че заради изисквания на европейското законодателство от 1 юли централната банка няма да изчислява и публикува справочните индекси „СОФИБИД“ и „СОФИБОР“, като вариантите са или той да оптпадне изцяло от модела за образуването на лихвите по левовите заеми в България, или да поддържането му да се прави от лицензирана фирма.

Thomson Reuters поддържа много индекси и в момента се водят преговори, уточни Стоянова. Тя потвърди информацията на в. „Банкеръ“ от преди месец, че компанията вече е изразила съгласието си да получава данните от българските банки и да поддържа „СОФИБОР“.

„Вероятно след 1 юли няма да има промяна в начина, по който се изчисляват и са договорени лихвите по кредитите в лева на българските граждани и фирми. „Въпреки това ние сме длъжни да имаме текстове в закона, които да предвиждат различни варианти", обясни Менда Стоянова.  

Още по темата

Вчера стана ясно, че в деловодството на парламента е внесен законопроект за промени в Закона за кредитните институции (ЗКИ), които са насочени към лихвените индекси или така наречените "бенчмаркове". Измененията са продиктувани от прилагането на Регламент (ЕС) 2016/1011, а усилията на банките в България в момента са насочени именно към "спасяването" на индекса "СОФИБОР", който участва във формирането на лихвите по 85% от заемите в лева на граждани и фирми. Евентуалното му отпадане би довело до промяна в договорите на всички кредити в лева на 6 от 7-те най-големи банки в страната. 

"Новите поправки в закона, които се предлагат, представляват транспониране на един текст на регламент на Европейския съюз, който съществува и който се прилага пряко във всяка една държава. Хората не четат регламенти и за да е ясно, за да има прозрачност, ние предлагаме в Закона за кредитните институции и в още два закона, които са свързани, да бъде транспониран този текст, който казва, че когато един от индексите, които служат за определяне на различни лихвени проценти или други такси на банката, не се поддържа, той трябва да бъде заменен с нещо друго и това се случва по план, който всяка една банка трябва да изготви и да представи на Централната банка и съответно - БНБ да одобри", обясни Менда Стоянова пред БНР.

Тя поясни, че различното от това, което е посочено в текста на регламента е, че у нас - с цел защита на правата на потребителите, предлаганите законови промени указват, че в момента, когато се прави замяна на индекси, когато един индекс престава да съществува, не трябва това да влошава положението на клиентите и договорените лихвени нива да бъдат повишавани. 

Стоянова е категорична, че от 1 юли, когато трябва да влязат в сила новите текстове, няма да има промяна в лихвените нива и няма да бъдат засегнати българските потребители.

Тя подчерта, че с новите правила законово ще са гарантирани правата на потребителите и даде пример с текст, свързан с ипотечните кредити. "В тези промени, които предлагаме, е записано, че ако предсрочно в първите 5 години се погаси кредит и това се случи при промяна на съответната формула за изчисляване - на базата на това, че някой от индексите е заменен, потребителят може да смени банката си, без да плаща наказателна санкция. Тоест и този въпрос е решен, потребителят трябва да има избор", обясни шефът на бюджетната комисия.  

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
3
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Със смяната на методологията на софибор се променя фундаментално икономическата структура.

Кризата в САЩ започна заради корумпираните рейтингови агенции, които си затваряха очите за някои.

Тук е нужна преоценка на някои големи активи и това може да е причината за промяната на оценителя.
0
 
3
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Явно се четат коментарите в Инвестор и Банкер ;)
От една страна това е добра новина. Потвърждава се информацията на Банкер.

Сега по същество, за да няма промяна в договорите за кредит, трябва методологията за определяне на лихвения индекс да се запази същата и името на индекса да е същото. След като в договорите пише Софибор, как банките биха оправдали юридически промяната на името от Софибор на да речем, Булбор :)

И още нещо пак от Банкер, което не е за пренебрегване:
"изчезването на сегашния СОФИБОР ще има пряк ефект върху дейността на повечето големи банки в страната и върху договорните им отношения с широк кръг от техните клиенти - граждани. Причината е, че като изчезне сегашният СОФИБОР от текста на договорите, в които той е споменат като лихвен индекс, ще трябва да настъпят промени в самите договори. В смисъл, че мястото на СОФИБОР трябва да бъде заето от нов лихвен индекс. И въобще не е ясно дали това може да стане автоматично и дали за замяната е нужно само съгласието на кредитополучателя. Ако се окаже, че това съгласие е задължително, банките ще се сблъскат със сериозно правно-административно предизвикателство, защото получаването на съгласието на кредитополучателите за замяната на лихвените индекси няма нито да е лесно, нито да е бързо. А възникването на спорове между кредитор и длъжник по този въпрос ще породи необходимостта те да се решават по съдебен път. Във всеки случай гражданите, взели потребителски и/или жилищен кредит, ще са особено заинтересовани смяната на лихвения индекс в договорите им за кредит да не води до оскъпяване на обслужването им - например до по-високи погасителни вноски. Въобще във всяка такава промяна потребителите - с основание или не, ще са склонни да съзират опит на кредитора да прибере от клиента си повече пари"

Хубаво е темата да се изчисти добре преди изобщо да се случат промените и хем вълка да е сит, хем агнето цяло.
Поздрави,

Още от Бюджет и финанси
1 млрд. лв. ще са европейските средства за училища и детски градини до 2020 г.