Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Тихомир Тошев: Лихвите ни са рекордно ниски, няма да се вдигат

В дългосрочен план, след пет-седем години, средните лихви ще паднат до европейските нива, прогнозира изпълнителният директор на "Кредит Център"

гледано: 3991   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Лихвите в България за бизнеса и населението никога не са били на толкова ниски нива. Те са най-ниските по кредитите и за региона. Това констатира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие”, Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит Център".
Още по темата

Експертът не вижда на този етап риск за увеличаването на лихвите.

Ликвидността в системата е добра, конкуренцията между банките е твърде висока. Вероятно лихвите ще останат на настоящите си нива до края на годината - между 4 и 6% при потребителските кредити и между 2,7 и 3,2% при ипотечните заеми“, прогнозира Тошев и ги определи като близки до средноевропейските. Той смята, че в дългосрочен план те ще паднат след пет-седем години до европейските нива, когато страната ни влезе в еврозоната.

Консултантът посочи, че юни е бил силен месец за потребителските и ипотечни кредити в България и очаква и юли да се такъв. Той изтъкна, че засегнатите от пандемията от коронавируса сектори се отдръпват от пазара, но всички останали участници в него са доста активни.

“Неяснотата около коронакризата пред най-тежко засегнатите сектори доведе до намаляване на лихвите и по депозитите, банките са свръхликвидни, затова лихвите ще продължат да са ниски. Леко намаляват лихвите и по кредитите заради конкуренцията”, коментира Тошев.

Той отбеляза, че бизнесите трябва да се стимулират да харчат и да инвестират парите си, тъй като депозитите не им носят доходност.

“Пандемията създава несигурност, а най-сигурното място продължават да са банките. Част от бизнеса плаща за това парите му да са на сигурно място и да се пазят”, заяви Тихомир Тошев.

По думите му има други възможности и други инвестиционни инструменти, които могат да носят по-висока доходност.

“Българите трябва да започват да се оглеждат и за други форми на инвестиция”, посочи той и посъветва да се спестява дългосрочно.

Експертът добави, че ниските лихви водят до голяма активност в кредитния бизнес, но някои компании рискуват с необмислени модели на работата си, като се влияят от настоящата обстановка.

Как се отразяват нулевите лихви на спестяванията на фирмите? Как влияе политическата неяснота на инвестициите на бизнеса? В кои банки да сложат спестяванията си гражданите за малко по-висока доходност? Кои са рисковете да се прави бизнес сега? Как ще се отрази на лихвите приемането на България в еврозоната? Ще реши ли Законът за задълженията и договорите проблемът с „вечния длъжник“?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Гр. Димитров: Увеличението на средствата за болнична помощ ще внесе стабилност