IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В БСП виждат смущаващи неща с актуализацията на бюджета*

Служебният кабинет е предвидил средства за закупуване на още ваксини, за КЕВР и други политики, които не са необходими, смята Корнелия Нинова

10:16 | 16.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Корнелия Нинова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Корнелия Нинова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Актуализацията на бюджета е необходима, за да се върне правовата държава и институционалността, но има и смущаващи моменти, коментира в ефира на БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя изтъкна, че преразпределението на парите в бюджета трябва да се извършва в парламента, а не с постановления на Министерския съвет, каквато е била практиката на предишните управляващи, и служебното правителство правилно настоява за актуализация.

Нинова обаче уточни, че между първо и второ четене на предложението за актуализация на бюджета БСП ще поиска промени, за да "усъвършенства" предложението и ще настоява за отпадането на смущаващите ги елементи.

Например служебното правителство е заложило 47 млн. лева за закупуването на допълнителни ваксини, при положение, че на склад се държат около 5 млн. ваксини по данни на Министерството на здравеопазването. В доклад на служебния министър Стойчо Кацаров е посочено, че има достатъчно ваксини за 2022 година и 2023 година, допълни още Нинова.

Лидерът на БСП изрази съмнения за лобизъм и действия в полза на фармацевтичните компании и ако те се потвърдят, левите няма да подкрепят това предложение в пленарната зала.

"Това е излишен разход. Само и само да се пълнят джобовете на фармацевтичните компании, няма как да стане", допълни тя и заяви, че тези пари могат да бъдат отпуснати на млади семейства, които ще си останат в домовете, ако децата бъдат спрени от училище.

От Министерството на здравеопазването обаче коментираха в позиция до медиите, че искането за закупуване на още ваксини е свързано с решение на Министерския съвет от 9 април 2021 година за закупуване на 1,5 млн. дози от ваксината на Pfizer/BionTech. Тази доставка вече е договорена и според правилата на ЕС не може да бъде отказана.

"Служебното правителство и настоящият състав на Министерството на здравеопазването не са участвали във вземането на тези решения. Ние имаме задължението да платим вече договорените количества при доставката им в страната", се казва още в съобщението, подписано от министър Стойчо Кацаров.

Нинова се усъмни още и в искането на служебния кабинет за увеличаване на бюджета на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според нея регулаторът увеличава цената на тока, парното, водата "понякога в полза на монополисти" и сега очаква от данъкоплатците 17 млн. лева за плащане на глоби, присъдени им от съда, както и за бонуси на служителите в КЕВР.

"Не можем ли тези 17 млн. да ги дадем на деца с увреждания - там има огромен недостиг", коментира още тя.

Лидерът на БСП видя проблеми и по отношение на актуализацията на средствата за пенсии и доходите. Например има разминаване в написаното в предложението и изявленията на служебния финансов министър относно 50-те лева, които пенсионерите получават като надбавка във връзка с извънредното положение около пандемията от коронавируса.

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова коментира пред медиите, че са необходими 1,5 млрд. лева, за да се разплати с работещите по инфраструктурните проекти в страната. Но в същото време в актуализацията на бюджета, предложена от служебното правителство, се искат само 100 млн. лева и то за спешни ремонти, обясни още Нинова за своите възражения към актуализацията на бюджета.

В БСП критикуват още и предложението на служебния кабинет да бъдат отделени малко под 1,2 млрд. лева за неотложни нужди за последните три месеца на годината. "Това буди най-малкото въпроси за какво ще отидат всички тези пари", каза Корнелия Нинова.

Тя разкритикува още включването на авансово плащане в актуализацията по Плана за възстановяване и устойчивост, който още дори не е представен в Брюксел. Липсват и средства за справяне с предстоящ бежански натиск към страната.

Нинова се съгласи, че трудно ще бъде намерен общ език в Народното събрание по техните предложения, но има позиции, които могат да съберат подкрепа, като например парите за медиците на първа линия или актуализацията на пенсиите. Лидерът на левите призна, че депутатите са загубили много време "във викове, крясъци и обиди" и е можело по-бързо да сформират комисиите, необходими за разглеждането на предложението за актуализация на бюджета.

"Имаме професионалната готовност да свършим тази работа", каза още лидерът на БСП и допълни, че четири години са предлагали алтернативни бюджети на правителството и са ги защитавали от парламентарната трибуна.

* Информацията е допълнена с позицията на Министерството на здравеопазването

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още