IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валдис Домбровскис: Целта на ЕК е България да влезе в ERM II през юли

Страната ви трябва да изпълни и последното условие с укрепване на капитала на една банка, посочи заместник-председателят на Европейската комисия

09:45 | 12.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;</em><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

България може да се присъедини към „чакалнята на еврозоната“ (валутно-курсовия механизъм ERM II) през юли, ако изпълни и последното условие за това.

Това заяви в отговор на въпрос на БНР заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който участва във видеоконференция.

Въпреки че България беше първата страна, която заяви интерес за присъединяване към ERM II, процесът ще бъде заедно с Хърватия.

"В края на април страната ни изпрати писмо за оценка до Европейската централна банка, а малко по-рано Българската народна банка подписа суап линия за 2 млрд. евро с Франкфурт. Това е още един елемент, който носи сигурност на финансовата система", обясни Домбровскис.

Той посочи, че целта на ЕК това да стане през юли, когато държавите от ERM II и Европейската централна банка ще обсъдят присъединяването на България и Хърватия към валутния механизъм.

Валдис Домбровскис обясни, че "за да се стигне до тази фаза, и двете страни поеха много ангажименти, повечето от които вече са изпълнени".

По думите му, "в България остава укрепването на капитала на една банка, което се надявам, че ще се случи скоро".

"Ако това се случи, всички ангажименти ще бъдат изпълнени и двете държави ще могат да се присъединят към механизма през юли", обяви заместник-председателят на Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
мдааа ... как да се вкара заблудената овца в кошарата , за стригане , доене и клане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
wag1111
преди 3 години
"Целта на ЕК е България да влезе в ERM II през юли" Само забележете целта е на ЕК, не на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още