Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Задават се нови законодателни промени за одиторите

Предвижда се изменение на сроковете за ротация на при заверка на годишни финансови отчети на предприятията от обществен интерес

Задават се нови законодателни промени за одиторите

Снимка: Pixabay

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за независимия финансов одит (ЗНФО),  съобщи Агенция „Фокус“. Основната цел законопроектa е да се редактират отделни разпоредби, което се налага от натрупаната практика в резултат на близо 3-годишното прилагане на закона, като се попълнят някои празноти в него, както и да се продължи процесът на хармонизиране на българското законодателство с правото на Европейския съюз в тази област.

Законопроектът е изготвен с оглед на необходимостта от по-голяма яснота по отношение на някои текстове в закона при транспониране на изискванията на европейското законодателство, става ясно от мотивите.

Със законопроекта се въвежда изискване за уведомяване на компетентните органи на съответните държави по произход за всеки вписан в регистъра регистриран одитор. Въвежда се още изрична норма относно изискването за поддържане на професионален скептицизъм от регистрираните одитори. Със законопроекта се регламентира и задължение при изпълнение на ангажименти за задължителен финансов одит в предприятие от обществен интерес одиторските дружества да извършват специална проверка относно правоспособността на отговорните за одита одитори и други. 

Още по темата

С цел осигуряването на допълнителна сигурност на информацията, предназначена за обществото, както и с оглед на обстоятелството, че комисията носи крайната отговорност за придобиването на право да се упражнява дейност като регистриран одитор, законопроектът предвижда разделяне на функциите по организиране и поддържане на регистрите на дипломираните експерт-счетоводители и на регистрираните одитори. Предвижда се така, както е в 2/3 от компетентните органи в рамките на Европейския съюз, КПНРО да осъществява пряко дейностите по вписване и отписване на одиторите в регистъра по чл. 20 от ЗНФО. Освен това, за да се гарантира, че професията се упражнява от лица с необходимите знания и умения, законопроектът предвижда одиторите, които 4 и повече години са били отписани от регистъра по чл. 20 от ЗНФО, да бъдат вписвани повторно след провеждането на едногодишно обучение.

Законопроектът предвижда промяна в сроковете за ротация на одиторите при задължителен финансов одит на годишни финансови отчети на предприятията от обществен интерес в съответствие с промените в Етичния кодекс на професионалните счетоводители, издаден от Международната федерация на счетоводителите чрез Съвета за международни стандарти по етика за счетоводители (в сила от месец юни 2019 г.). Целта е  уеднаквяване на подхода спрямо регистрираните одитори (физически лица и одиторски дружества) и отговорните одитори, като се елиминират неудобствата при одиторските дружества поради различните изисквания в момента към тях и към техните отговорни одитори.

Внасят се допълнения към изискванията за състава и дейността на одитните комитети на предприятията от обществен интерес. Регламентират се и допълнителни механизми във връзка с отговорностите на надзорния орган относно наблюдение на пазара на одиторски услуги на предприятията от обществен интерес и оценка на дейността на одитните им комитети – създаване и поддържане на  регистър на одитните комитети, както и обвързване функциите на председателите им със съответните отговорности.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Горанов се отказа от заем от МВФ