IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователите, част от група или подгрупа, подлежат на оценка на групово ниво

Няма да се наемат нови независими проверяващи, дружествата ще трябва да предоставят на вече наетите експерти нужната информация

12:21 | 11.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Застрахователите, част от група или подгрупа, подлежат на оценка на групово ниво

Счетоводните баланси на застрахователите, които са част от група или подгрупа, подлежат на оценка на ниво група. Това гласи решение на Комисията за финансов надзор (КФН) от 8 юли, публикувано на сайта на регулаторния орган.

Дружествата, които са част от застрахователните групи ЗАД „Армеец“, Евроинс Иншурънс Груп, Еврохолд България, „Лев Корпорация АД“, Лев Инс АД, ЗАД „ОЗК – Застраховане“ АД и Доверие Обединен Холдинг АД, и застрахователните подгрупи Булстрад Виена Иншурънс Груп, ДЗИ – Животозастраховане ЕАД, Дженерали България Холдинг и ЗК „Уника“ България, подлежат на оценка на ниво група. Тя трябва да бъде извършена през предстоящите прегледи в съответствие с приложимата нормативна уредба.

Застрахователят или презастрахователят, който е част от група, трябва да гарантира, че наличните допустими собствени средства на групата покриват поне капиталовото изискване за платежоспособност на групата.

Оценката на ниво група не означава, че застрахователните холдинги или финансовите холдинги със смесена дейност, които са предприятия майка на застрахователно или презастрахователно предприятие, са длъжни да сключат договор с независим външен експерт за оценка на балансите им на индивидуално ниво, тъй като тези холдингови дружества не подлежат на преглед на индивидуално ниво, посочва се в решението на КФН.

Въпреки това регулаторът задължава дружествата да предоставят тази информация на вече назначените независими външни експерти, с което да се позволи да се направи оценка на ниво група и подгрупа в съответствие с одобрената методология. Официалният старт на проверката е 15 юли.

КФН е изпратила официални писма до застрахователите, които са част от група или подгрупа, с които изяснява, че назначените независими външни експерти трябва да извършат прегледите и на групово ниво.

Според решението на КФН компаниите, които трябва да получат писма, са:

- Застрахователно акционерно дружество „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ АД
- ДЗИ – Общо Застраховане ЕАД
- „Евроинс – Здравно осигуряване ЗЕАД“
- „Застрахователно дружество Евроинс“ АД
- ЗД „ЕИГ Ре“ АД (предишно наименование HDI Застраховане)
- „Здравноосигурителен институт“ АД
- Застрахователна компания „ОЗОК Инс“ АД
- ЗАД „ОЗК – Застраховане“ АД
- Лев Инс
- Нова Инс ЕАД (предишно наименование ОББ – Ей Ай Джи Застрахователно дружество)
- Застрахователна компания Уника
- ЗЕАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“
- ДЗИ – Животозастраховане ЕАД
- ЗД Евроинс Живот ЕАД
- „Здравноосигурителен институт“ АД
- Уника Живот АД
- ЕИГ и Еврохолд България.

Решението на КФН относно застрахователните групи и подгрупи идва на фона на новината, че застрахователният сектор може да премине и през стрес тест, а не само през проверка на балансите. Това ще бъде възможно, ако предложението за промени в Закона за преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, внесено между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за платежните услуги и платежните системи от зам.-председателя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Диана Йорданова, бъде прието.

Според предложението застрахователите и презастрахователите в България ще трябва да издържат стрес тест до 31 декември 2016 г. Методологията за упражнението, което засягаше само банките, ще бъде възложена от КФН на външна компания. Разходите за съставянето на методологията и за провеждането на стрес тестовете се предвижда да бъдат за сметка на държавния бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още