IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН ще решава какво да прави с прегледа на застрахователните групи и подгрупи

Регулаторът одобри независимите външни експерти за всички пенсионни фондове и на само част от застрахователите

10:22 | 13.06.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
КФН ще решава какво да прави с прегледа на застрахователните групи и подгрупи

На следващото си заседание Комисията за финансов надзор (КФН) ще решава какво да прави с прегледа на балансите на застрахователните групи и подгрупи заради постъпили жалби. Това става ясно от съобщение на регулаторния орган, публикувано на сайта му. То придружава решението за назначаване на независими външни експерти на всички пенсионни фондове и на мнозинството от застрахователите. Одиторите следва да започнат проверките на 15 юли.

Надзорният орган ще дискутира какво да прави с прегледа на активите на петте застрахователни групи ЗАД „Армеец“, Евроинс Иншурънс Груп АД и Еврохолд България АД, „Лев Корпорация“ АД и Лев Инс АД, ЗАД „ОЗК – Застраховане“ АД и Доверие Обединен Холдинг, както и на четирите застрахователни подгрупи Булстрад Виена Иншурънс Груп, ДЗИ – Животозастраховане ЕАД, намиращото се в ликвидация Дженерали Животозастраховане и ЗК „Уника България“.

Според съобщението на КФН за проверките на тези компании ще се реши допълнително заради постъпили жалби, които най-вероятно поставят под въпрос необходимостта да се одитират дружества от ранга на Еврохолд и ЕИГ, които не извършват пряка застрахователна дейност. Пред журналисти председателят на Надзорния съвет на Еврохолд Асен Христов съобщи, че финансовата група е подала възражение точно по този аспект от методологията. Според жалбата няма изискване освен застрахователните дружества на групата да се проверява компанията майка ЕИГ, както и самото Еврохолд.

Въпросът е дали в КФН са постъпили жалби от други застрахователни групи и подгрупи и дали са от такова естество. Например, в групата на Доверие Обединен Холдинг също има застрахователи, но според първоначалния сценарий и самият холдинг е обект на проверката.

От съобщението на КФН става ясно още, че на 10 юни са одобрени независимите външни експерти, които ще гледат активите на всички пенсионни фондове, но само за част от застрахователите има одобрени одитори.

„По отношение на останалите застрахователи - допълнително, но не по-късно от 30 юни 2016 г., ще бъде взето решение за назначаване на независими външни експерти след представяне на всички доказателства за съответствие на техните екипи с определени критерии от изискуемите от проверяващите в застрахователния сектор", пише в съобщението на КФН.

Списъците с независимите външни експерти, които от 15 юли ще започнат прегледа на участващите дружества, са публикувани на сайта на регулатора, който пояснява, че всички възнаграждения на независимите външни експерти за преглед на балансите ще се изплащат от съответния участващ застраховател.

От тях става ясно, че четири одиторски дружества ще се занимават с активите на общо 27 пенсионни фонда на деветте пенсионни дружества, опериращи на българския пазар.

ПрайсуотърхаусКупърс Одит ООД поема фондовете на ПОК „Доверие“ и ПОК „ДСК-Родина“. HLB България ООД ще гледа фондовете на „NN“, „Бъдеще“, „Пенсионноосигурителен институт“ и „Топлина“. Фондовете на „Съгласие“, ПОАД „ЦКБ-Сила“ и „Алианц България“ ще са в ръцете на РСМ България ООД.

РСМ България ООД ще гледа и балансите на голяма част от застрахователите - общо 15. Сред общозастрахователните дружества това са ЗАД „Армеец“, ЗД „Бул инс“ АД, „Евроинс – Здравно осигуряване ЗЕАД“ ЕАД, ЗД „Евроинс“ АД, ЗД „ЕИГ РЕ“ АД, ЗАД „Здравноосигурителен институт“ АД, ЗК „Лев Инс“ АД, ЗД „Съгласие“ АД, ЗАД „Алианц България“ и ЗАД „Енергия“ АД. Сред животозастрахователите това са ЗАД „Алианц България Живот“ АД, ЗЕАД „ЦКБ Живот“ ЕАД, ЗД „Евроинс Живот“ ЕАД, ЖЗК „Съгласие“ ЕАД и Животозастрахователен институт АД.

ПрайсуотърхаусКупърс Одит поема пет общозастрахователя, които са ЗАД „България“, „Фи Хелт Застраховане“ АД, ЗК „Медико-21“ АД, Токуда Здравно застраховане ЕАД, ОЗОФ „Доверие ЗАД“ АД, и Граве България Животозастраховане ЕАД сред животозастрахователите.

ДЗЗД „ГД консорциум Грант Торнтон България – Гърция“ ще проверява ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ АД, ЗК „ОЗОК Инс“ АД, ЗАД „ОЗК – Застраховане“ АД, ЗК „Нова Инс“ ЕАД, ЗК „Уника“ АД, ЗАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“ АД и ЗК „Уника Живот“ АД.

Румънското звено на KPMG ще инспектира "Българска агенция за експортно застраховане" ЕАД, „ДЗИ – Общо застраховане“ ЕАД, „Групама Застраховане“ ЕАД, както и „ДЗИ – Животозастраховане“ ЕАД, „Групама Животозастраховане“ ЕАД.

По един клиент имат френската Mazars SA и полската Milliman – съответно ЗАД „Сожелайф България“ АД и „ОББ-Метлайф Животозастрахователно дружество“ АД. Willis Towers Watson ще проверява „Дженерали застраховане“ АД и единственият презастраховател – Джи Пи Презастраховане ЕАД.

В края на 2015 г. КФН избра Обединение „Регионален Консорциум Ърнст & Янг”
 за консултант по проверките. Поради тази причина дружеството не участва като проверяващ. За сметка на това неговата роля е да осигури хармонизирано прилагане на методологията на прегледа от независимите външни експерти, които ще извършат прегледите, както и сходно третиране на застрахователните и пенсионноосигурителните дружества от страна на съответните независими външни експерти.

За проверката отговаря Управляващ комитет, съставен от представители на КФН и наблюдатели от Министерството на финансите, Българска народна банка (БНБ), Европейската комисия (ЕК) и Европейския орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП). Член на комитета е и Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (ЕОЗППО).

Списъците са публикувани на сайта на КФН

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
993
преди 7 години
Какви са тия no name консултанти? HLB и PCM? Втората е одитора на партия ДПС? Съвсем ни взеха за мезе! Не очаквайте никакви изненади! Всичко ще бъде по мед и масло! Браво на КФН, страхотни експерти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Е ся си *** майката хахаха, отекоха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още