IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 4 200 души са прехвърлили пенсионните си партиди към НОИ

Около 20 800 пенсионери са поискали преизчисляване на пенсията, след като са трансферирали партидите си от фондовете към държавното обществено осигуряване

16:29 | 10.06.16 г. 5
Над 4 200 души са прехвърлили пенсионните си партиди към НОИ

Малко над 2 900 осигурени лица са прехвърлили партидите си от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ) през 2015 г. От началото на 2016 г. до края на април броят им е 1 338, т.е. до края на април броят на прехвърлилите парите си за пенсия към държавното обществено осигуряване надхвърля 4 200 души.

Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов. Отговорът е качен на сайта на Народното събрание.

Припомняме, че със закона за бюджета за 2015 г. беше дадена възможност на осигурените лица да прехвърлят индивидуалните си партиди от частните пенсионни дружества към НОИ. Наредбата, която регламентира процедурата, влезе в сила от лятото на миналата година.

Партидите си могат да прехвърлят и лица, които са се пенсионирали до края на 2015 г., като НОИ ще изплаща и дела от пенсията им, която трябва да се плаща от съответния частен фонд, към който са разпределени лицата или който са избрали. В този случай те трябва да поискат преизчисляване на пенсията.

През миналата година най-много са прехвърлените партиди от УПФ “Доверие”, който обаче е и с най-много осигурени лица – 497 от почти 1 млн. души, показват данните, цитирани от Горанов. Малко над 400 души са прехвърлили партидите си към НОИ от УПФ “ДСК – Родина”, а 386 – от ЗУПФ “Алианц България”.

Най-малко са прехвърлените партиди от УПФ “Бъдеще”, УПФ “Пенсионноосигурителен институ” и УПФ “Топлина” – съответно 13, 13 и 8.

От началото на годината отново “Доверие” губи най-много осигурени лица, следван от “ДСК – Родина” и “Алианц България”, сочат още данните.

Относно пенсионираните до 31 декември 2015 г. лица, които са прехвърлили индивидуалната си партида към НОИ, през 2015 г. те са 14 875 лица, а от началото на годината са малко под 6 хил. души. Най-много партиди са прехвърлени от дружествата “Доверие”, “ДСК – Родина” и “Алианц България”.

От началото на годината до края на април общо 46 младежи, които са започнали работа през последната 1 година, са избрали да прехвърлят пенсионноосигурителните си партиди към НОИ, показват още данните на финансовото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
Елементарна манипулация за невежи. Мислят че, ако кажат "над", това ще скрие мижавия резултат както и, ако за цената кажат "само" това ще я направи реалистична и дори ниска. Дезинформацията и рекламата показват нивото на списувачите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
novak li sam
преди 7 години
Вярно, цели 0.2% или само двама на хиляда пенсионери са се излъгали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
novak li sam
преди 7 години
Вярно, цели 0.2% или само двама на хиляда пенсионери са се излъгали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
Атанасио
преди 7 години
Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти обясни - https://lchristoff.wordpress.com/2016/04/04/10-факта-за-пенсиите-които-не-искат-да-зн/ ,че две пенсии ще са по-малко от една тоест НОИ е по-добре Поради системната криза капиталовите пенсионни системи ще фалират и Емил Хърсев го проумя донякъде - http://***.segabg.com/article.php?id=797051Обяснил съм подробно защо = https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още