Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бизнес в умния град

Бизнесът все повече осъзнава необходимостта от решения за умни градове

Общините пък търсят технологични решения на редицата проблеми, с които се сблъскват напоследък, твърди Никола Гечев от Vivacom

Бизнесът все повече осъзнава необходимостта от решения за умни градове

Снимка: Vivacom

Професионалният път на Никола Гечев в телекомуникациите започва преди 11 години като търговски представител във Vivacom, като в последствие преминава през различни позиции и опознава в детайли бизнес сферата в България. Днес оглавява дирекция „Корпоративни продажби“, която се грижи за технологичните решения на хиляди частни компании и държавни институции. Под негово ръководство е и отделът, който разработва и предлага иновативните услуги за умен град и умен бизнес.

Никола Гечев е завършил висшето си образование по Международни икономически отношения в УНСС и преминава допълнителни квалификации в сферата на продажбите, управлението на екипи, финансите и маркетинга. Има магистърска степен по магистър по индустриален мениджмънт.

Днес той е събеседник на Investor.bg по темате за умния град и как той ще даде тласък за развитие на бизнеса.

Г-н Гечев, какво точно включва концепцията за умен град?

- Умният град е концепция, част от цялостната дигитализация и автоматизация на обществата в световен мащаб. Масовата урбанизация води със себе си множество проблеми във всички сфери на живота. Например с мобилността. За да работи бизнесът, за да могат милиардите хора да се изхранват и развиват, трябва да се произвежда и стоките да се транспортират. Това все още става по начин, който замърсява околната среда. Но с помощта на умното управление на тези процеси, негативите чувствително ще намаляват.

В концепцията за умен град влизат и решения, свързани с качеството и достъпа до образование, с превенцията и грижата за здравето, със сигурността, с чистотата на въздуха и водата – на практика с всяка една сфера от живота на модерния човек. В умния град влиза начинът, по който с помощта на технологиите тези проблеми се администрират и адресират. А ключовата роля на бизнеса е да предлага иновативните, функционални и достъпни решения.

От колко време работи Vivacom по подобни проекти?

- Още преди 10 години решавахме подобен тип задачи за комуникация между машини. Но решаването на глобалните проблеми в градската среда започва да се развива едва напоследък, с навлизането на IoT мрежите (Internet of Things) – широкообхватни мрежи, които използват и устройства, консумиращи много малко количество ток.

LoRa е първият ни проект за изграждане на IoT мрежи у нас. Тя може да събира и обработва в реално време данни от милиони устройства на територията на цялата страна. Мрежата може да бъде изградена във всеки град, който идентифицира нужда от нея – от страна на общината или бизнеса. Прави се сравнително евтино и може да предложи равномерно покритие.

Заедно с това работим и по решения за градската мобилност. Те започнаха да се развиват активно преди 3-4 години, първо в най-големите български градове, където нуждата и капацитетът на трафика го изискват с особена спешност. Градове като София, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Плевен изградиха цялостни системи за управление на градския трафик, управление на таблата по спирките и умна организация на светофарите. При невъзможност на много места пътищата да се разширяват, администрациите намират решение на проблема, като с наша помощ организират по-добре управлението на потока. Гражданите получават бърза и вярна информация къде са транспортните средства, а в тях се инсталират камери за видеонаблюдение, което е важно за сигурността, има и безжичен интернет благодарение на 4G мрежите на телекомите. В момента има втора вълна в градове като Варна, Русе, Плевен, които надграждат съществуващите системи. Сливен, Габрово, Казанлък, включително и доста по-малки като Дупница, реализират такива проекти за пръв път.

Кои общини можете да отличите като добре развиващи се в тази посока?

- Враца е много дигитално ориентиран град. Там имаме мащабен проект в сферата на т.нар. градско видеонаблюдение. Наблюдаваме входно-изходните артерии на града и ключови точки – кръстовища, зони, където полицията отчита натрупване на нередности и престъпления. И резултатите са налице – в зоните на видеонаблюдение престъпността е намаляла с над 40%, според статистиката на полицията. На входно-изходните артерии пък има камери, които разпознават номерата на автомобилите, и всеки един номер в реално време се проверява в системата на МВР дали не е включен в списъка за издирване например.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
"Градове като София, ...., Варна, ... изградиха цялостни системи за управление на градския трафик, управление на таблата по спирките и умна организация на светофарите."

Защо не дойдеш на гости във Варна и да се повозиш малко в градския транспорт да видим дали ще си на същото мнение след това (особенно през лятото в жегите ? :)

Машините за ел. билети от 3 години ръждясват по спирките, без никога да не са влезли в употреба... Иначе проекта за евро милиони е приключен успешно.

За сметка на това в 6 линии пуснаха тестови нови машини, които работят само с монети от 1 лв. или с карта, сложени в средата на автобуса (без да се променя посоката на качване и слизане на пътниците!)

Да не споменавам, че камерите в града повече от година не работеха, защото фирмата партньор на общината реши да се махне от съдружието си с нея...

А за оптимизацията на светофарите... няма да коментирам... ще отдам липсващият ефект от зелените вълни на поредните неспазени срокове на изграждане на нови пътища в града...

Абе всичко е цветя и рози... и интелигентни системи... особенно ако работеха :)

Още от Бизнес в умния град
До 2025 г. в света ще има 88 умни града