IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът все повече осъзнава необходимостта от решения за умни градове

Общините пък търсят технологични решения на редицата проблеми, с които се сблъскват напоследък, твърди Никола Гечев от Vivacom

08:41 | 15.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Vivacom</em></p>

Снимка: Vivacom

Във Враца имате и втори интересен проект, който е свързан с интернет достъпа. Разкажете ни повече за него.

- Да, там реализирахме и система за безжичен достъп до интернет – познатите wi-fi зони за свободно ползване от гражданите и гостите на града. Имаме няколко такива на територията на общината, както и в редица други градове. Подобна услуга спомага за подобряване на имиджа на самата община и повишаване на качеството на живот в нея, тъй като жителите могат да ползват безплатно интернет на обществени места и така да имат достъп до дигитални образователни ресурси, медицински услуги, а защо не и да работят дистанционно. Специално за Враца изработихме и внедрихме мобилно приложение, чрез което всеки със смартфон може да се информира за актуални новини и събития на територията на града.

По-големите общини предимно от транспорните предложения за умни градове ли се интересуват?

- Всъщност нещата започнаха от транспорта, но сега бързо се развиват и решенията за умно паркиране. В Бургас има особено натоварен район в центъра на града, който се задръства с т.нар. „паразитен трафик“ в търсене на свободни места за паркиране. С помощта на нашата IoT мрежа LoRa в момента там се функционира умна паркинг система, която общината тества за определен брой парко места. Предстои да бъдат събрани и анализирани резултатите от работата й, за да се вземат последващи решения за имплементирането й на по-голяма територия.

Всяка община има наболели проблеми, които може да реши с помощта на технологиите. Напоследък има голям интерес и към системи за умно управление на отпадъците. Битовите и индустриалните отпадъци са много важен въпрос, който е на дневен ред във всеки един град, не само у нас. В Пловдив направихме пилотна фаза на проект, с който общината да контролира по-добре извозването на боклука. Това се случва чрез поставяне на датчици в самите контейнери за събиране на смет. Информацията от тях се предава и обобщава в една система, която отговорната дирекция в местната администрация следи. Ако се случи така, че се натрупа повече боклук от обичайното във време, в което няма сметоизвозване, датчикът може да покаже това и да се включи резерв от извозваща техника, който да реши проблема. Има и датчици, които могат да разпознаят наличието на огън и дим в контейнера. В крайна сметка, технологията помага за оптимизиране на маршрутите на сметоизвозващите камиони, спестяване на вредни емисии във въздуха и финансови ресурси за общината. А резултатът за гражданите е по-чист и организиран град.

В началото споменахте образованието и здравеопазването, като част от умния град. Каква е по-точно е ролята му при тях?

- Тъй като проблемите в тези сфери са много, решенията в умния град адресират различни техни аспекти. Интегрирането на облачни платформи в рамките на обучителния процес например дава по-голяма интерактивност в класната стая и подготвя по-качествено децата за предизвикателствата на дигиталното бъдеще.

В здравеопазването имаме реализирано решение с CheckPoint Cardio – първата платформа в страната за отдалечено наблюдение на параметрите на сърдечните функции на пациентите. Подобни решения могат да се ползват за превенция, за диагностика и за проследяване на предписано лечение. От една страна е важно събирането на данни, а от друга, те да се обобщят и да се анализират, което в случая става в кардио център чрез платформа, която е реализирана чрез нашата облачна инфраструктура.

Какъв дял от приходите на Vivacom се насочва към инвестиции в тази сфера?

Иновативните решения се случват благодарение на изградената технологична инфраструктура. Мрежите трябва да са стабилни, с добро покритие и да осигуряват високи интернет скорости, не зависимо дали говорим за мобилни или фиксирани такива. Ето защо основните инвестиции на Vivavom са в мрежова инфраструктура. За последните 7 години сме вложили над 1 милиард лева. Ако говорим конкретно за 2018 г. - през първото полугодие сме вложили 65 млн. лв. 66% от общите инвестиции са в развитие на технологичната инфраструктура. Мисията на телекома е да помага на бизнеса и да създава добавена стойност за клиентите си. Ние го правим благодарение на модерните технологии и иновативните решения, които развиваме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
DarkStar
преди 5 години
"Градове като София, ...., Варна, ... изградиха цялостни системи за управление на градския трафик, управление на таблата по спирките и умна организация на светофарите."Защо не дойдеш на гости във Варна и да се повозиш малко в градския транспорт да видим дали ще си на същото мнение след това (особенно през лятото в жегите ? :)Машините за ел. билети от 3 години ръждясват по спирките, без никога да не са влезли в употреба... Иначе проекта за евро милиони е приключен успешно.За сметка на това в 6 линии пуснаха тестови нови машини, които работят само с монети от 1 лв. или с карта, сложени в средата на автобуса (без да се променя посоката на качване и слизане на пътниците!)Да не споменавам, че камерите в града повече от година не работеха, защото фирмата партньор на общината реши да се махне от съдружието си с нея...А за оптимизацията на светофарите... няма да коментирам... ще отдам липсващият ефект от зелените вълни на поредните неспазени срокове на изграждане на нови пътища в града...Абе всичко е цветя и рози... и интелигентни системи... особенно ако работеха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още