Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бизнес в умния град

Спас Иванов: Появата на умните градове зависи от пускането на 5G

Новото поколение мрежи ще отвори вратите към различни технологии, но е важно как ще се опазват всички данни, които се събират, посочва експертът по киберсигурност и директор „Продажби“ в Centio

Спас Иванов: Появата на умните градове зависи от пускането на 5G

Снимка: Getty Images

 

5G мрежата държи ключа към това кога ще видим първите истински умни градове в света, заяви експертът по киберсигурност и директор „Продажби“ в Centio Спас Иванов  в първия епизод на новия подкаст на Bloomberg TV Bulgaria “Update”.

По думите му новото поколение мобилни мрежи ще отвори вратите към технологии, свързани с управление на трафика, с лицево разпознаване, с управление на доставките, с логистиката, с управлението на замърсеността на въздуха, но „това в момента е по-скоро мечта“.

В момента в Европа виждаме по-скоро умни сгради и комплекси, но все още нямаме умни градове, тъй като това предполага всеки жител, всяка сграда, всеки един сензор да подава информация. В момента тя няма къде да се съхрани, нито има начин как да достигне до специално създаден център за данни, без да има работеща 5G инфраструктура, посочва Спас Иванов.

Още по темата

Той е категоричен, че „ние няма как да стоим встрани от тази технологична революция“.

Колкото повече данни се събират, толкова по-качествен ще е анализът им и толкова по-добри ще са решенията за умния град, посочва той, припомняйки, че през 2012 г. едва 2% от всички данни, които е притежавало човечеството, са били анализирани по някакъв начин.

„8 години по-късно, горе-долу 80% от данните се анализират“, коментира Иванов.

На този етап обаче няма регулаторен механизъм, който да казва кога трябва да се спре събирането на данни.

„Проблемът е, че тази бариера е различна на различните части на света“, посочва той. Според него в умния град ще бъде ключово колко е съгласно самото общество да даде от себе си.

„Ако всички се обединим, че тези данни ще бъдат ползвани за нашето по-добро бъдеще и бъдещето на децата ни, за по-чисти градове, по-зелени места за живеене, аз съм напълно съгласен, но е важно коя граница не трябва да бъде прекрачвана“, допълва гостът.

Според него от гледна точка на защита на потребителските данни Европа има предимство пред целия останал свят.

*Подкастът "Update" можете са слушате в Investor.bg, в bloombergtv.bg, както и в големите подкаст платформи. 

 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
преди 1 година
Ако разчитаме на автоматизацята да върши всичко вместо нас, а ние да си бараме ***, тогава умните градове, че са пълни с прости хора.
0
 
5
 
1
dzk
преди 1 година
Няма профилна снимка
Едното няма никаква връзка с другото. Едното е начин на управление, другото е просто безжична комуникация във милиметровия спектър. Докато започне да се изграждат умни градове в тази част от света, вече може да има 7G, 10G, 25Gs и всякакви други подобни съкращения. А и "умни градове" не значи "безжична комуникация".

Още от