IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Означават ли санкциите срещу Русия край на проекта „Белене“?

Ще има преразглеждане на бизнесите между Европа и Русия, смята проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС

21:23 | 23.02.22 г. 7
Означават ли санкциите срещу Русия край на проекта „Белене“?

Конфликтът в Украйна ще доведе до преразглеждане на бизнесите между Европа и Русия, което в много голяма степен ще засегне и България. Това коментира проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС и ръководител на Катедра "Национална и регионална сигурност", в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria, в коментар за ескалацията на напрежението Русия-Украйна. 

Според него нова война в Европа не се очаква, но кризата ще продължи.

"В последните месеци Руската федерация доста по-твърдо поставя своите искания и това вероятно е пресметнат ход. Има нюанс в поведението на Руската федерация и дали санкциите са вече неработещ инструмент за промяна в политиката, дали заемането на някаква по-твърда позиция е продиктувано от нещо друго, това не знаем в момента, но има такава промяна", отбеляза гостът.

По думите му и двете страни губят. „Русия също губи, защото веднага беше спряно сертифицирането на „Северен поток 2”, а там бяха инвестирани над 10 милиарда долара. От друга страна ще се вдигнат цените на енергийните суровини. Ще има преразглеждане на бизнесите между Европа и Русия, което в много голяма степен ще засегне и България. Мисля, че това е краят на проекта „Белене”, прогнозира Димитров.

„Смятам, че за момента това, което се случи около признаването на републиките (Донецка народна република и Луганска народна република, бел. ред.) и вкарването на войски, ще приключи, за да се види какъв е ефектът. По-нататъшно продължаване на действията от страна на Русия е съвсем друга ситуация, при което вече се навлиза на територията на Украйна и наистина ще означава инвазия в Украйна“, посочи събеседникът.

Ректорът на УНСС коментира и предложението за обединяване на университети в България.

Гледайте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 2 години
Съдъ уважи исканията за корекции на лихвите и да руснаците ги опрости а ама не щот си им симпатичен а заради два поети ангажимента от Българска страна - фиксирана дата за плащане и отказ за насрещни искове на който имаше право заради неизправност на руската страна в спазването на сроковете за производство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
deiveli
преди 2 години
Съдът даже лихва ни сложи. Добре че Руснаците са великодушни и ни я опростиха. Въпреки че Българoто-американските *** не заслужават великодушието на Русия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 6
data
преди 2 години
Всъщност съда отхвърли исканията на руснаците за неустойка и присъди да платим изработените и то не всичкото . Фактите са лесно проверими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Иначе е ясно, че ще жертват Белене. Ще сме вътре към 4 милиарда, ама кефа на господарите цена няма, нали така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Те не се разпореждаха сами. Просто издадоха заповед на живoтното с тимберицата като компир, той изкозирува и я изпълни. Вече платихме и над милиард неустойка на Росатом, отделно, че сме платили реакторите. Самият факт, че бойкоборисов досега не е осъден за държавна измяна и разстрелян като пoмияр, показва, че вече не сме държава, а територия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
deiveli
преди 2 години
На този свят по-глупави от Българите са само Украинците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Края на проекта АЕЦ "Белене" го обявиха ония трима задокеански сенатори, които се разпореждаха в България като в бащиния. Всъщност този проект е спиран на няколко пъти, заради неумерените мераци за комисиони от местните галф00ни. А реално АЕЦ "Белене" можеше отдавна да се е изплатил и да носи хубави и лесни приходи от износа на електроенергия. Ама *** разсъждения, че не ни трябвало вече електроенергетика и кой щял да купува електриката, ни доведоха до типичното ганьовско положение - и сол, ядохме, и бой, че и още нещо. Сега повече от половината съоръжения са доставени и стоят, без да носят и стотинка приходи, но ТИЯ освен да ги нарежат на скрап, едва ли им идва нещо по-смислено в празните гаванки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още