Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Б. Мавров: ЕС показва, че влиза в нова роля с Великобритания

Ще има засилване на отношенията на Лондон с трети страни като Япония, посочва Борислав Мавров, Фондация "Европейски институт"

гледано: 2019   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
От ключово значение е дали Великобритания в процеса на преговорите с ЕС ще поиска удължаване на преходния период, в който се намира понастоящем. Ако не бъде поискано такова удължаване, това означава, че от началото на следващата година отношенията между Лондон и Брюксел ще бъдат на изцяло нова основа. Това каза Борислав Мавров, Фондация "Европейски институт", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

По думите му изявленията на Урсула фон дер Лайен показват, че ЕС влиза в нова роля на небързаща страна с малко по-сериозна гъвкавост в преговорите.

"Великобритания ще се стреми към безмитна търговия без квоти и да се възползва максимално от ползите на общия пазар. За тях би била много важна освен икономическата сцена, така и чисто политическата. Оставянето на Северна Ирландия в рамките на европейския пазар за по-дълъг период от време и същевременно поставянето на неизгодни отношения между Великобритания и ЕС ще създаде възможност за засилване на настроенията към по-сериозни обединителни процеси на малки острови в Ирландия".

Според него това не би се харесало на Лондон.

Той коментира, че ще има засилване на отношенията на Великобритания с трети страни като Япония.

"Това е още една пречка за Великобритания, защото тя паралелно трябва да води много ключови разговори със стратегически партньори освен с ЕС. Този кратък преходен период ще бъде изпълнен с много паралелни активности и дипломатически усилия, които ще се окажат доста сериозно предизвикателство".

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Макрон започва структурни реформи за ускоряване на възстановяването