Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Безусловният базов доход е неприложим в България, смятат експерти

Трябва да се увеличи гарантираният минимален доход в страната, препоръчват икономистите Ваня Григорова и Явор Алексиев

Безусловният базов доход е неприложим в България, смятат експерти

Снимка: Архив, Ройтерс

Идеята за безусловен базов доход може да има положителен ефект в отделни градове, но е неприложима в национален, както и в международен план. Около това мнение се обединиха икономистите Ваня Григорова от Солидарна България и Явор Алексиев от Института за пазарна икономика (ИПИ) в ефира на "Бизнес старт"  по Bloomberg TV Bulgaria.

Повод за техния коментар е финландският експеримент, според който 2000 случайно избрани безработни ще получават от януари вместо обезщетение за безработица по 560 евро на месец без каквито и да е други условия. Парите няма да подлежат на данъчно облагане и няма да има каквато и да е финансова санкция, ако получаващите печелят и допълнително.

Още по темата

По думите на Григорова „безусловен базов доход е нещо като празна кошница, която всеки пълни според вкуса си“.

„Едни твърдят, че е безусловен, а същевременно го дават само на безработни и хора, които получават само социални помощи, какъвто е случаят с Финландия, други смятат, че трябва да се разруши цялата социална система и на нейно място да дойде безусловният базов доход. Има поредица от опити и няма нищо иновативно, което прави Финландия. Преди четири години е правен такъв опит в канадски град, след което младите хора успяват да продължат образованието си след средното. В Индия в осем села на три хиляди човека е изплащан такъв доход от женски синдикат и резултатите са много добри - хората започват да се хранят здравословно“, даде няколко примера Григорова.

Явор Алексиев е на мнение, че „притеснителното е , когато трябва да се направи в национален мащаб, защото няма пари за това“. Той определи такива експерименти като „безсмислени“.

„Ако отцепим Община Грамада във Видинско и дадем на хората по 100-200 лева на месец за една година, ясно е, че те ще живеят по-добре“, посочи експертът от ИПИ.

Въпросът според него е как такава система ще функционира в национален мащаб.

Алексиев обясни, че финландският експеримент и другите хипотетични примери показват, че една част от населението работи, но има структура с други икономически отношения и част от парите отиват там.

„Когато цялата икономика се базира на това нещо, каквито са най-крайните предложения за безусловен базов доход, на практика е премахване на образованието на здравеопазването като национални политики“, аргументира се икономистът.

Той е на мнение, че събирането на парите след данъци на едно място и раздаването обратно на всички, които да ги харчат както намерят за добре,  трудно ще се осъществи „не само в рамките на една национална икономика, но и в международен аспект“.

Алексиев дори определи експеримента безусловен базов доход като „пълен провал“. 

„Тези 560 евро, за които се говори там, тук звучат много. Но средната заплата във Финландия е около 3500 евро“, подчерта икономистът.

Той обясни, че ако сега в България вземем съществуващата социална система и я разделим на всички, излизат по около 150 лв. на човек от населението, без никой да има право на други помощи.

„Всички в държавата получават 150-160 лв., дори тези, които печелят по 2000-3000 лв. Къде е ефективността тук? Тези 150 лева няма ли да помогнат много повече на човек, който няма нищо“, попита риторично той.

Ваня Григорова напомни, че реално в България има гарантиран минимален доход в рамките на 65 лева. Според нея трябва да се укрепи настоящата социална система и задължително да се увеличи гарантирания минимален базов доход, който засега е насочен само към най-уязвимите.

„Нещо подобно на безусловен базов доход сме имали и преди и това са детските надбавки, когато преди 2000 г. са изплащани на абсолютно всички семейства, които имат деца. Диференцирането на семействата по доходни критерии се оказва, че не е ефективно, тъй като разходите за администриране на процеса са по-големи, отколкото ако се раздават на всички“, заяви тя.

Според Алексиев в изоставащите райони в България са необходими инвестиции в инфраструктура и по-голяма фискална автономност на общините. Григорова допълни, че трябва да спрат да се затварят училища, както и, че са необходими качествени здравни услуги и работни места.

Как се изчислява линията на бедност, има ли методика, която да я определя, колко са бедните в България, -вижте целия разговор във видеото! 

гледано: 9093   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (41)

   1| 2| 3| 4| 5    
0
 
9
 
41
Dies Irae до: khao
преди 2 години
Ако това да искам някой да си мръдне задника и да спре да хленчи за помощи, а да почне работа е расизъм то ти нямаш представа какво е расизъм (отвори тълковен речник) защото *** не са дискриминирани те са мразени защото само се плодят, мързи ги в червата, крадат от хората и това е. Покажи ми нещо изградено от тях (паметник на културата, сграда на 200-300 години) НЕЩО каквото и да е? Хората плащат данъци за да може държавата да им предостави базови неща като инфраструктура, здравеопазване, охрана и т.н. А не да харчим пари за ***. Това, че аз се трудя и оценявам трудът си и не искам някой на готово да ползва блага не ме прави расист. Прави ме ЧОВЕК, ти явно си някоя държавно назначена калинка и затова подскачаш за ББД
0
 
7
 
40
Dies Irae до: khao
преди 2 години
Давам ти примери. Не се оплаквам, а казвам, че ако системата беше направена от хора с мозък нямаше да има проблеми защото щеше да се ползва по предназначение. Не са ме прецакали ***, а тези който създадоха система която се ползва от тези който не плащат нищо.
Расистка реч няма защото расизма е насочен към хора. Това, че приличаш на човек не означава, че си човек. Човека има права, но има и ЗАДЪЛЖЕНИЯ.
Та отговори от къде ще дойдат парите за заветните ви ББД?
Колко време ще издържи икономиката без работници?
Как точно ББД ще мотивира в момента неработещите и необразованите да се променят и да почнат работа или да учат?
По какъв начин ще се попълнят освободените работни места след приемане на ББД и напускане на работници след като процесите в тези производства немогат да се автоматизират?
Какви ще са вредните влияния на ББД и дали няма да доведе до бум в популацията на мързеливи подвидове?
Каква е разликата между сегашните помощи който взимат и ББД, че да ги накара да почнат работа
9
 
1
 
39
khao до: ing5rov
преди 2 години
Няма профилна снимка
веднага след като в расиската му реч намеря въпроса ... към момента виждам само да се опкава за личните си несгоди ... бил умен, ама видиш ли *** го прецакали че не взимал стипендия, немало пенции, немало пътища ... в каква държава живеем... такива мрънкачи с лопати да ги ринеш у всяка селска кръчма.... обаче как все от Русе сте тия мрънкачи ... заради хлора ли сте така увредени или завиждате на власите, незнам ? ... май ще е от хлора, че власи има и покрай нас :)
1
 
2
 
38
ing5rov до: khao
преди 2 години
Отговори на човека бе...!
1
 
9
 
37
Dies Irae до: khao
преди 2 години
Какво ще купят те за детето си? И с какви пари? Пак от нашите който ние сме изработили и дали на държавата да инвестира във важни неща като пътища, а не както е Бяла-Русе разорана нива, в детски градини, училища, здраве, пенсии за тези които ни изхраниха и изградиха държавата с ръцете и трудът си, а не за да си развъждаме био-маса.

Още от Bloomberg TV
Експерт: До 2024 г. цените на електромобилите ще се изравнят с тези на петролните коли