IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Станислав Бачев: Регионът на Арктика е стратегически

Новият световен ред означава, че стабилността вече идва от три държави, а не от една, твърди полиологът

17:02 | 07.08.20 г. 5
Д-р Станислав Бачев: Регионът на Арктика е стратегически

Регионът на Арктика е важен икономически, стратегически и военно. Страната, която си осигури надмощие там, ще може да гарантира икономическото си и дори политическо лидерство. САЩ обаче изпуснаха своя шанс. Това каза д-р Станислав Бачев, политолог и историк, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“По същество този регион вече има изграден лидер, а САЩ са с поне една-две обиколки назад в тази надпревара”, коментира Бачев. 

По неговите думи в Арктика Китай и Русия си сътрудничат, тъй като няма как да са конкуренти там. 
“САЩ целят да блокират и контролират китайските търговски пътища. Това може да се случи в Тихия и Индийския океан, както и по суша, но няма как да стане, ако те преминават през Северния морски път... Географията и математиката не са на страната на САЩ”, каза гостът.  

Според историка новият световен ред е постамерикански, тък като в обществото има умора от САЩ и липса на доверие в тях, отчасти заради агресивната им политика. 

“Нито един икономически проблем не може да бъде решен без Китай, а нито един политически - без Русия. Новият световен ред означава, че стабилността вече идва от три държави, а не от една”, каза още Бачев.

По думите на госта ролята на Европейският съюз и големите държави в този световен ред е да са балансьор и незаменим партньор, гарантиращ сигурност. 

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Кой ресурси Ве, момче? Тия които са достъпни колкото тези в ядрото на земята, ли Ве? Северния морски път, по който преминават кораби колкото за ден-два през Суецкия канал, ли Ве? Спомняш си какво Ви писах за газовата пропаганда(победа) на Късият | -ви, същото е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Арктика е стратегически първо с огромните ресурси, които са скрити под ледовете, и второ със северния морски път. Стокоообмена по него може да нарасне до 1 трилион ако ледовете намалеят наполовина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Смeшник, ти си autдиторията на сайта. Неaдре, неaндре(от неaндeрталeц), вятър те вей на бяла кобила качен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
щом и ти си "аудитория" , това е положението !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
С какво е стратегическа Арктика? С леда си? Или със 100-те кораба които преминават оттам годишно? Или с петрола си, който би струвал 120 долара за барел? А възможно с температурите си от -50(минус петдесет) градуса? Този политикaн е толкова млад, а толкова износен. И да ми обясни като политически решения не могат да се вземат без русия, тя ли разреши на Ердоган да нарита Асад в Сирия и Хафтар в Либия? Хихихихи, смeшкo! Или Ердоган крещя на путин "Махни се от пътя ми!"? Хихихихи.....Хохохохо......политолог.....Хохохохо.....Хихихихи.....PS Увaнаема редakция, с поканите си към такива "политолози" обиждате аудиторият си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още