Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Дончев пред Bloomberg ТV Bulgaria: До 10 години икономиката ни може да се удвои

Като малка страна сме обречени да бъдем бързи и умни, твърди вицепремиерът

Дончев пред Bloomberg ТV Bulgaria: До 10 години икономиката ни може да се удвои

Томислав Дончев открива годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вицепремиерът на България Томислав Дончев остава оптимист за бъдещото развитие на страната и изказва предположение, че в рамките на 10 години българската икономика да се е удвоила като мащаби.

„Надявам се след период от 10 години българската икономика да се е удвоила като мащаби, брутният вътрешен продукт да е поне два пъти по-голям. Производството би запазило дела си като дял. Ще тече един по-интензивен, надявам се, процес на миграция към производство с много по-висока добавена стойност, което изисква много по-малко работна сила, тъй като производството е много по-роботозирано и механизирано. Искрено се надявам освен секторът на производство и секторът на услугите да мигрира към услуги с по-висока добавена стойност. Ние сме малка страна и сме обречени да бъдем бързи и умни. В сферата на земеделието би било добре да протече трансформация към по-бутикови култури, например био, еко култури. Това е колкото икономически, толкова и социален процес", коментира Дончев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Въпреки че Дончев признава, че държавните администрации понякога тежат повече и на гражданите, и на бизнеса, той пояснява, че властите полагат системни усилия това да бъде прекратено.

„Цели се тотална дигитализация на услугите. Дават се средства от ЕС за наука и иновации, оказва се подкрепа на малки и средни предприятия. Обемът от средства ще нараства. Трябва да усъвършенстваме системата за превръщането на парите в резултат. Трябва да се научим да създаваме гравитация. Търсим амбициозни откриватели, иноватори и как на същото място да се окажат инвеститори, които да спомогнат за комерсиализацията на продукта", добави той.

Вицепремиерът е убеден, че само в рамките на следващите две години страната ни ще разполага с мрежа от институции, които да подкрепят техническите иновации

„Голямата амбиция е тази мрежа да заработи на пълни обороти. Данъчните ставки като рамка към момента трябва да бъдат съхранени в следващите години. Следващите стъпки са в посока пълна събираемост. Това, което е дефицит в момента, са достатъчни на брой бизнес идеи и проекти", разкрива той.

Още по темата вижте във видео материала.

гледано: 2908   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
2
 
4
 
12
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Единственото което ще се удвои до 10 г. е бройката на "дискриминирания" електорат (сещате се!) .... а икономика се прави с хора!
3
 
6
 
11
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
през 1997 година получава магистърска степен по философия във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (ВТУ). Завършва и втора специалност по журналистика.

Защо да се съмнявам, че знае какво говори?
7
 
8
 
10
преди 5 месеца
Дончев,всичко може и няма невъзможни неща ,НО трябва да поспрете да крадете иначе е редно да отидете в затвора всичките ,заедно с Бойко Борисов .
2
 
3
 
9
преди 5 месеца
А, тя нищо, че може. Щото, може и да не може.
6
 
15
 
8
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
На далаверата с еврофондовете икономика ли му викате, бе дончев?
Иначе нулата с колкото и да я умножавате пак си е нула.

Още от Bloomberg TV
Какви проблеми трябва да решава европейската икономика?